Države sa najvećim rastom berzanskih indeksa u 2017. godini

Dodajte komentar

Tržišna kapitalizacija kompanija čije su dionice uvrštene na svjetskim berzama ove je godine – zajedno s dividendama – porasla za 12,4 biliona dolara, a među pet berzi s najvišim rastom prevladavaju tržišta u razvoju.

Na vrhu je argentinski Merval koji je u srijedu dostigao rekordnu vrijednost od 29.198 bodova. Za ovu je godinu u plusu čak 73 posto nakon što je prošle godine jurnuo 45 posto. Analitičari smatraju kako je uspon argentinske berze započeo nakon pobjede Mauricija Macrija na predsjedničkim izborima prije dvije godine. Izdanak tamošnje poduzetničke klase, Macri je ove godine pokrenuo niz ekonomskih reformi koje su dodatno podstakle poslovno povjerenje, piše CNN.

No, bitan razlog rasta berze je i stopa inflacije koja je i dalje iznad 20 posto uz daljnje slabljenje vrijednosti valute. Za razliku od argentinskog indeksa, nigerijski dionički indeks daleko je od vrha s početka 2008. godine, no ove je godine ojačao 43 posto. Zin Bekkali, izvršni direktor Silk Investa pojašnjava kako su rast cijena nigerijskih dionica podstakle više cijene nafte, olakšana zamjena valuta te izlazak privrede iz recesije. Potencijal za rast postoji i u 2018. jer je nigerijska berza “najjeftinije tržište na planeti”, kaže Bekkali. Istim rastom može se pohvaliti i indeks Istanbulske berze nakon što je turska vlada uvela privremene poreske olakšice i garantni kreditni program koji je ohrabrio banke da posuđuju novac kompanijama.

Indeks Hongkonške berze Hang Seng ojačao je 35 posto, ponajviše zbog dionice Tencenta koja je ove godine udvostručila svoju vrijednost. Ljestvicu pet najboljih zatvara Wall Street s rastom Dow Jonesa za 25 posto, a S&P-a 500 za 20 posto.

Izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *