Naslovne strane dnevnih novina za 28. decembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Drugi blok TE će još sačekati

Vlada je odlučila da raskine ugovor ša češkom kompanijom Škoda Praha, koja je bila aktuelni partner EPCG za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja, a do kraja janura naredne godine biće predloženo novo rješenje za realizaciju tog projekta.

Northstaru sva moguća pomoć

Potpisivanjem aneksa ugovora sa konzorcij umom firmi Northstar iz Tivta i Equest Capital Limited sa of-šor ostrva Džersi, Vlada se obavezala da će do njihove lokacije kod Rosa u Herceg Novom početi izgradnju infrastrukture u roku od šest mjeseci.

Da li je privatni profit javni interes

Nevladina organizacija “Perućica” podržala je juče zahtjeve mještana sela Konjuhe u Andrijevici, Sekule Jevrića i Radojice Vojvodića, lcoji brane dio svoje imovine koju im je država ekspropriisala za 57 i 8,8 eura, ili 15 i 8,8 centi po kvadratu. Jevrić i Vojvodić su prije dva dana “Vijestima kazali da im je dio imanja oduzet zbog javnog interesa, a da ga država daje graditeljima malih elektrana koji na njima ostvaruju profit za sebe.

Dnevne novine

Česi neće graditi drugi blok

Vlada Crne Gore odlučila je da prekine saradnju sa češkom kompanijom Škoda Praha, koja je trebalo da gradi drugi blok Termoelektrane (TE) Pljevlja, a do kraja janura naredne godine biće predloženo novo rješenje za realizaciju tog projekta.

Počeli veći radovi na ostrvu Lastavica

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte juče je razmotrio Izvještaj o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima po osnovu Ugovora o davanju u dugoročnom zakupu lokaliteta ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula za ovu godinu.

Banke odobrile kredite vrijedne 2,73 milijarde

Banke su na kraju oktobra odobrile kredite ukupno vrijedne 2,73 milijarde eura, što je rast od 1,2 odsto na mjesečnom nivou. Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na oktobar prošle godine odobreno je 9,2 odsto više kredita. Odnos između kredita i depozita u oktobru je bio niži u odnosu na isti mjesec prošle godine i iznosio je 0,86 odsto, navodi se u novom Biltenu CBCG.

Dan

Za Mamulu utrošeno pola miliona

Savjet za privatizaciju razmotrio je juče više izvještaja, među kojima je i izvještaj o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima po osnovu ugovora o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula za ovu godinu. – Zakupac je 28. juna isplatio fiksnu zakupninu za prvu godinu zakupa u iznosu od 47.772 eura, dok je na realizaciji projekta utrošeno 543 hiljade eura…

Rast BDP-a 2,8 odsto

Prosječna stopa realnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore od naredne do 2020. godine će, prema osnovnom scenariju, iznositi oko 2,8 odsto, najavila je pomoćnica ministra finansija Iva Vuković. Ona je na okruglom stolu, održanom u okviru javne rasprave o nacrtu programa ekonomskih reformi za Crnu Goru od 2018. do 2020. godine, kazala da je ekonomski rast u prva tri kvartala ove godine bio snažan, sa stopom od 4,5 odsto.

Plate duplo veće u Sloveniji

Najveća prosječna plata isplaćena u zemljama regiona bila je u Sloveniji i to 1.056,47 eura, dok je najmanja u Makedoniji svega 381,90 eura. Istovremeno, prema podacima za oktobar, prosječna plata isplaćena u Hrvatskoj bila je 795,53 eura, u Crnoj Gori 511, Bosni i Hercegovini 436, a u Srbiji 396,29 eura, prenosi Antena M.

Pobjeda

Šest skijališta se sprema za sezonu

Šest skijališta biće aktivno za ovu sezonu na Durmitoru Savin kuk i Javorovača, Vučje u Nikšiću, u Kolašinu 1450, u Beranama Lokve i Rožajama Turjak spremaju se za početak rada, kazao je u plenumu ministar turizma Pavle Radulović, odgovarajući na pitanja Perta Smolovića (DPS).

EPCG ulaže 40 miliona u rekonstrukciju prvog bloka

Upravljački komitet projekta izgradnje drugog bloka Termoelektrane odlučio je da, nakon instrukcija Vlade, prekine saradnju sa češkom kompanijom Škoda Praha, saopštili su juče predstavnici Elektroprivrede i Vlade. – Razlog je što Škoda Praha ni godinu nakon odustajanja Češke eksportne banke nije ponudila prihvatljivi model finansiranja projekta…

Kamate do 3,5 odsto

Raspisivanje konkursa za nastavak projekta 1000 plus planirano je početkom iduće godine i već sada je evidentno da će kamatne stope biti najmanje do sada i kretati se između tri i 3,5 odsto kazao je Pobjedi generalni direktor za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *