10 glavnih potrošačkih trendova za 2018. godinu

Dodajte komentar

Istražujući budućnost, “Ericsson ConsumerLab” predstavio je najnovije izdanje svog godišnjeg izvještaja o glavnim potrošačkim trendovima.

U izvještaju se ističe da krajnji korisnici očekuju kako će digitalna tehnologija sve više biti upravljana na način blizak ljudima. Tako će govor tijela, izražaji lica i intonacija će biti dodati glasu i dodiru u upravljanju tehnološkim uređajima.

Na osnovu toga došlo se do 10 glavnih potrošačkih trendova u 2018. godini:

1. Vaše tijelo je korisničko oruđe
Više od polovine sadašnjih korisnika pametnih glasovnih pomoćnika vjeruje da ćemo gestove koristiti za interakciju s tehnologijom kao što to radimo s ljudima. Oko dvije trećine njih smatra da će se to dogoditi u naredne tri godine.

2. Prošireno slušanje
Čak 63 odsto korisnika želi slušalice koje prevode jezike u stvarnom vremenu, dok 52 odsto ih želi koristiti za blokiranje zvuka hrkanja člana porodice.

3. Vječiti početnici
Oko 30 odsto korisnika kaže da nove tehnologije otežavaju održavanje vještina u skladu s najnovijim postignućima. Istovremeno, 46 odsto korisnika kaže da im internet omogućava da uče, ali i zaboravljaju brže nego ikad.

4. Društveno slanje poruka
Društveni mediji su zasićeni tradicionalnim slanjem jednostranih poruka. Međutim, pola korisnika smatra da će UI biti korisna za provjeru verodostojnosti objava na društvenim mrežama.

5. Inteligentni oglasi
Oglasi bi mogli postati i suviše pametni. Više od pola korisnika proširene ili virtualne stvarnosti misli da će oglasi postati toliko realistični da će na kraju zamijeniti same proizvode.

6. Komunikacija koja plaši
Oko 50 odsto ispitanih misli da bi ih preplašilo ako ne bi mogli razlikovati čovjeka od mašine. Takođe, 40 odsto bi uplašilo ako bi pametni telefon reagovao na njihovo raspoloženje.

7. Društvo dokolice
Oko 32 odsto studenata i zaposlenih ne smatraju da im je posao potreban za smisao života. Pored toga, 40 odsto ispitanih bi željelo robota, koji radi i zarađuje za njih i omogućava im slobodno vrijeme.

8. Vaša fotografija postaje soba
Zamislite da možete ušetati u fotografiju i oživjeti sećanje. A 3 od 4 ispitanika vjeruje da će u narednih pet godina virtualnu stvarnost koristiti za šetnju po fotografijama, koje su snimili pametnim telefonom.

9. Saobraćaj u vazduhu
Gradske ulice mogu biti zagušene prometom, ali nebo ostaje slobodno. Stoga 39 odsto ispitanih misli da njihov grad treba da ima saobraćajni sistem namijenjen dronovima i letećim vozilima. Međutim, gotovo isto toliko ispitanih brine da bi dron mogao da im padne na glavu.

10. Ispunjena budućnost
Povezani svijet zahtijevaće mobilnu snagu. Više od 80 odsto ispitanih misli da će u narednih 5 godina postojati dugotrajne baterije i da više neće morati da brini o punjenju.

Michael Björn, odgovoran za istraživanja u “Ericsson ConsumerLabu”, kaže: “Ulazimo u vrijeme u kojem uređaji neće imati tastere i prekidače i neće biti potrebno kontrolisati ih digitalno, putem pametnog telefona. Ovo je stvarna promjena, jer bi ljudima bilo teško da nauče nova korisnička znanja za svaki uređaj povezan s Internetom. Danas treba poznavati niz pojedinosti povezanih sa uređajima koje koristite. Ali, u budućnosti uređaji će poznavati vas. Da bi to postalo stvarnost, uređaji moraju da se osposobe da mogu poslati složene podatke o interakciji s ljudima u procesiranje zasnovano na oblaku i intuitivno odgovoriti u svega nekoliko milisekundi, što povećava zahtjeve na sljedeću generaciju povezanosti.“

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *