Svjetski privredni rast u usponu, ali ponovo prijeti dužnička kriza

Dodajte komentar

Skoro deset godina od bankrota banke Lehman Brothers, svjetska privreda je u usponu i taj trend bi trebalo da bude nastavljen i 2018. godini, ali se ponovo javlja avet dužničke krize.

Svi znaci su pozitivni. SAD bi 2018. godine trebalo da nastave s privrednim rastom, kao i Kina, dok je Brazil izašao iz recesije, a i zona eura je zabilježila dobre privredne rezultate.

“Kriza koja je pogodila naš kontinent je sada iza nas. Privredni rast nam uliva nadu u ekonomsku održivost”, nedavno je izjavio evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi.

Međunarodni monetarni fond i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj za 2018. godinu predviđaju svjetski rast od 3,7 odsto s optimizmom, koji posljednjih deset godina nije bio toliko prisutan. France presse je ocijenio da taj optimizam predstavlja kontrast s pesimizmom koji je prije skoro godinu dana lebdio zbog britanskog istupanja iz Evropske unije i izbora američkog predsjednika Donalda Trumpa s protekcionističkim programom.

Međunarodne institucije pokušavaju, ipak, da ublaže opšti entuzijazam, pozivajući države da iskoriste dobar period i zakrpe tamo gdje treba, što je u nekoliko navrata rekla generalna direktorka MMF-a Christine Lagarde. Prema njenim riječima, vrijeme je za reforme koje će omogućiti da se bolje podnesu predstojeće oluje.

Opasnost od nove krize nije isključena, jer su MMF, OECD i brojni ekonomisti umnožili upozorenja zbog rastućeg duga u privatnom sektoru, dok američke savezne rezerve (Fed) i Evropska banka za razvoj kontinuirano prilagođavaju svoju ekonomsku politiku trenutnoj situaciji.

“Dug domaćinstava i preduzeća dostigao je rekordni nivo u mnogim zemaljama”, naveo je OECD i dodao da su mnoga preduzeća u nekim zemljama u razvoju previše zadužena i imaju teškoće da otplate dug kada kamatne stope rastu. OECD je ocijenio da to može da predstavlja ubuduće značajan problem jer kad velika firma ima veliku dug obaveza je države da joj pomogne i na taj način dug iz privatnog sektora prelazi u javni sektor.

Prema ocjeni France presse-a, virtuelna valuta bitcoin, čija je vrijednost skočila od početka godine, izazvala je zabrinutost na tržištu, jer je zabilježno da kupci ulaze u dugove da bi je nabavili.

Ekonomistkinja Anjes Benasi-Kere je rekla da ne vjeruje da fenomen bitcoina može da destabilizuje tržište, pozivajući, ipak, na oprez, jer se tako govorilo o kreditima za nekretnine koji su izazvali svjetsku krizu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *