Pametna košnica na meti investitora

Dodajte komentar

Startap Beeand.me, čiji uređaj služi za udaljeni monitoring košnica, nalazi se pred velikim investicijama, a među zainteresovanim za inovativni projekat crnogorskih studenata je i jedna od najvećih VC kompanija na Balkanu, potvrdio je u razgovoru za Dnevne novine osnivač Alija Dervić.

Riječ je o fondu čija su najmanja ulaganja u odabrani startap pola miliona eura i u čijem portfoliju se nalaze neki od najuspješnijih balkanskih startapa. Dnevne novine su sa Dervićem, između ostalog, razgovorale o novim planovima kompanije, značaju mogućih investicija, proširenju menadžment tima, ali i o drugim zanimljivim temama.

DN: Alija, čestitamo na dosadašnjim uspjesima, a na pomolu su novi. Reci nam koje su to povoljne novosti kada je riječ o Beeand.me startapu?

Dervić: Jeste, možemo reći da smo uspješno završili ovu godinu, produžili postojeća partnerstva, prvenstveno sa TMobile Austrija, a na pomolu su nove investicije, kao što je učešće u programu Horizon 2020. gdje smo postali dio velikog konzorcijuma od 30 partnera. Sada svi zajedno apliciramo za grant koji je isključivo namijenjen pčelarstvu i tako smo našli perfektan spoj. Dakle, oni traže kompanije koje se bave neinvazivnim monitoringom pčela, što znači da se elektronika nalazi van košnice, da ne remeti život u košnici i koje su u mogućnosti da kreiraju portal namijenjen pčelarstvu, što beeand.me već ima.

DN: Osim učešća u programu Horizon 2020, u pregovorima ste sa još jednim velikim investitorom. O čemu je riječ i kakva su vaša očekivanja od potencijalne akvizicije?

Dervić: |U pregovorima smo sa jednom od najvećih balkanskih VC kompanija, koja je pokazala interesovanje za ulaganje u naš startap. Investicija nam je potrebna da bismo proizveli dodatni hardver, ali i usavršavanja softvera, tačnije dijela koji se odnosi na vještačku inteligenciju. Upotreba vještačke inteligencije omogućiće sistemu da sam zaključi šta se dešava sa pčelama i da obavijesti pčelara šta bi to moglo da se desi pčelinjoj zajednici i da mu sugestije šta bi trebalo raditi.

DN: Da podsjetimo, da investitorska kuća sa kojom pregovarate funkcioniše na principu ozbiljnih ulaganja, gdje je najmanje pola miliona eura. Da li će ta suma biti dovoljna za ono što ste planirali i koliko ste zadovoljni činjenicom da taj investitor ima ponajbolji portfolio uspješnih balkanskih startapa?

Dervić: Ako se odluče da investiraju u nas bićemo zadovoljni što smo se našli u grupi najboljih startapova, samo da se naša saradnja i ozvaniči. Kada je riječ o sredstvima, mislimo da će pola miliona biti dovoljno da se proizvede ozbiljnija serija uređaja (mjernih stanica), da kažemo 1.000 komada. To je dio novca koji će biti usmjeren na proizvodnju, ali ćemo dobar dio novca uložiti u razvoj alata za vještačku inteligenciju kako bismo proizvod maksimalno usavršili i pripremili za izlazak na tržište.

DN: U narednom periodu očekuju vas dodatne runde razgovora sa investitorima. Interesovanje su već pokazali, koji su sljedeći koraci kako bi se ta akvizicija finalizovala?

Dervić: U prvim rundama razgovora smo napravili presjek stanja i dobili, da kažem, neke domaće zadatke koje treba da odradimo. To je standardna procedura koja je neminovna kako bismo ubijedili investitore da smo zaista vrijedni ulaganja. To na jeziku investitora znači da treba da ih ubijedimo da će naš proizvod nakon izlaska na tržište početi da donosi dobit, kako nama tako i investitoru.

Predrag Lešić novi direktor

DN: Još jedna novost koju smo načuli je da ste dobili veliko pojačanje u okviru menadžmenta. Imate novog direktora, pa možete li nam reći nešto više o tome?

Dervić: Tako je, možemo slobodno reći da je riječ o velikom pojačanju. Naš novi direktor je Predrag Lešić, koji je začetnik cjelokupne startap zajednice Crne Gore, pokretač spark.me konferencije i mnogih drugih pozitivnih dešavanja vezanih za startape u Crnoj Gori i regionu. Dodatna stvar zašto je Predrag pojačanje je ta što on Beeand.me prati od najranijih dana i do detalja je upoznat sa cjelokpnim razvojnim putem našeg startapa od prve power point prezentacije, pa do danas. Definitvno mogu reći da je znanje koje Peđa unosi u Beeand.me nemjerljivo.

Izvor: Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *