Provizije u elektronskom bankarstvu niže i do 50 odsto

Dodajte komentar

Građani koji koriste elektronsko bankarstvo plaćaju od 15 do 50 odsto niže provizije u odnosu na one na šalterima crnogorskih banaka.

Osim znatne uštede novca i vremena, korisnici elektronskog bankarstva “jednim klikom” mogu na bezbjedan način obaviti plaćanje, kreirati i aktivirati razne tipove proizvoda, ali i otvoriti štedne linije. Neke od povoljnosti su i lakše upravljanje ličnim finansijama, kao i mobilnost, jer nema čekanja u redovima, već se plaćanje računa i ugovaranje novih usluga može obaviti u pokretu, na bilo kom mjestu.

I pored toga, elektronsko bankarstvo u Crnoj Gori i dalje je ispod nivoa razvijenih tržišta Evrope, što potvrđuju i sami bankari.

“Na jednoj strani imamo veliki broj korisnika mobilnih telefona u Crnoj Gori i u tome smo lideri. Sa druge strane, imamo paradoks da se funkcionalnosti koje jedan takav uređaj, kao što je pametni telefon, ne koriste u punom obimu”, kazao je Dnevnim novinama direktor Sektora direktnih kanala u Erste banci Bojan Burić.

On ističe da je slična situacija bila i sa platnim karticama, ali da se to sada promijenilo.

“Korisnici su bolje edukovani, više cijene svoje vrijeme, ali i postepeno otkrivaju sve prednosti plaćanja savremenim kanalima i instrumentima plaćanja. Ista očekivanja imamo i sa elektronskim i mobilnom bankarstvom”, naveo je Burić, dodajući da Erste banka trenutno ima za 4.000 aktivnih korisnika elektronskog bankarstva koji, u zavisnosti od tarife, plaćaju 20 do 50 odsto niže provizije provizije u odnosu na tradicionalne transakcije na šalteru.

Aktiviranu uslugu eBankinga u Crnogorskoj komercijalnog banci (CKB) ima skoro svaki četvrti klijent.

Oni, u zavisnosti od tipa transakcije, plaćaju provizije jeftinije od 15 do 30 odsto.

“Iznosi plaćanja putem eBankinga su jeftiniji 20 odsto u odnosu na plaćanje na šalteru, a provizije zavise od iznosa plaćanja, vremena realizacije naloga, kao i od toga da li je plaćanje eksterno ili interno, u domaćem ili ino platnom prometu”, kažu u CKB-u.

Benefite koje donosi elektronsko bankarstvo prepoznalo je i oko 5.000 korisnika Societe Generalne Montenegro banke, koji ne moraju plaćati proviziju, ukoliko imaju račun otvoren u toj banci.

“U slučaju gotovinskih plaćanja računa građana za komunalije provizija iznosi 0,35 eura, za uplatu na račune otvorene u našoj banci. U slučaju bezgotovinskih plaćanja provizija iznosi 0,35 odsto od iznosa, minimalno 0,35 eura”, objasnili su u Societe Generale banci, naglašavajući da je ovaj vid plaćanja siguran jer klijent koristi lične lozinke.

Građanima koji žele da izmire režije, prenesu sredstva ili plate neke druge usluge, Hipotakrna banka nudi besplatna bezgotovinska plaćanja unutar te finansijske institucije ako se odrade putem mobilnog ili elektronskog bankarstva.

“Ukoliko bi ovu istu transakciju odradili na šalteru, klijenti bi platili 0,20 odsto od iznosa transakcije za bezgotovinsko ili 0,25 odsto za gotovinsko plaćanje”, ukazali su u ovoj banci.

Osim ove prednosti, oni navode i jednostavno upravljanje ličnim finansijama koje građanima omogućava da kontrolišu i određuju dnevne limite platnih kartica, ali i da provjere gdje im je najbliži bankomat.

Prednjače pravna lica

Servise elektronskog plaćanja u Crnoj Gori više koriste pravna lica, nego fizička.

“Učešće naloga kreiranih putem elektronskog bankarstva za pravna lica u ukupnom platnom prometu pravnih lica banke je blizu 40 odsto. To je svakako dobar procenat u poređenju sa početkom 2015. kada je to učešće bilo nešto iznad 22 odsto”, objasnio je Bojan Burić, ocjenjujući da je za dostizanje nivoa razvijenijih zemalja potrebno vrijeme i strpljenje.

Jedno od istraživanja GlobalWebIndexa za Evropu objavljeno u ovoj godini pokazalo je da oko 74 odsto građana koji imaju pristup internetu koristi digitalne kanale za obavljanje transakcija, dok se 45 odsto njih služi mobilnim bankarstvom. Gledano prema zemljama, prednjači Turska sa 69 odsto korisnika mobilnog bankarstva. Slijedi Švedska sa 64 odsto, dok ih je u Njemačkoj 33 odsto.

“U Crnoj Gori je taj procenat znatno niži”, kaže Burić.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *