Zvanično: Prodaja NLB-a nakon izbora 2018. godine

Dodajte komentar

Slovenačka Vlada odobrila je formalni prijedlog za izmjenu obaveze u pogledu privatizacije NLB-a, što ukazuje da se prodajni postupci za NLB odlažu i za prelazni period imenuje zastupnik uprave koji inače neće moći sudjelovati u novom procesu prodaje.

“U zvaničnom prijedlogu Komisiji predlaže se da se procedura prodaje NLB-a odlaže i da počne u 2018. godini, a bude završena u 2019. Za prelazni period, Slovenija predlaže da se imenuje tzv zastupnik uprave, koji bi u tom periodu upravljao investicijama države, ali ne bi bio nadležan u procesu prodaje, kojeg će voditi Slovenački državni holding”, rekla je nakon sjednice Vlade ministarka finansija Vranicar Erman.

Prodaju 75 posto minus jednu dionicu NLB-a, na koju se obavezala krajem 2013. godine u zamjenu za dodijeljenu državnu pomoć banci, slovenačka Vlada će tako odložiti za period nakon parlamentarnih izbora iduće godine.

Brisel: Procijenićemo slovenački prijedlog

Evropska komisija dobila je slovenački prijedlog za promjenu NLB-ovih obveza prodaje, ali će ih sada vrednovati. Ponovo su istakli kako je djelimična prodaja NLB-ovog udjela važna obveza da se osigura dugoročna održivost banke, što je omogućilo dodjelu značajnih državnih pomoći u 2013. godini NLB-u. Takođe kažu da su u maju odobrile postupnu prodaju u dvije faze, a odgovornost država članica je da ispune svoje obveze. Prema postojećim obvezama, Slovenija bi trebala da proda 50% NLB-a do kraja ove godine, dok će iduće godine još 25% biti minus jedne dionice.

Izvor: Delo.si

Prevod i obrada: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *