Svjetska banka odobrila Crnoj Gori 80 miliona eura

Dodajte komentar

Odbor direktora Svjetske banke odobrio je Crnoj Gori garanciju vrijedu 80 miliona eura za podršku državnom budžetu.

Ovom garancijom, kako nam je saopšteno iz Vlade, omogućiće se zaduženje države u iznosu od 200 – 240 miliona eura, pod povoljnijim uslovima i sa nižom kamatnom stopom.

“Na taj način će se obezbjediti sredstva za fiansiranje budžeta u 2018. uz razmatranje mogućnosti za otplatu i refinansiranje postojećeg duga u 2018. godini”, navode u Vladi.

Istovremeno, postoji mogućnost da se sredstva Svjetske banke iskoriste za refinansiranje dijela obaveza po osnovu euroobveznica, koje dospjevaju u periodu 2019-2021. godine.

“Pozdravljamo posvećenost i aktivnosti Vlade kako bi se Crna Gora vratila na održivu makro-fiskalnu putanju. Siguran sam da će Crna Gora, uz podršku Svjetske banke i drugih razvojnih partnera prevazići sadašnje izazove i postići snažan postojan i inkluzivni rast na osnovu privatnih investicija i zaposlenosti tokom vremena“, rekao je Emanuel Salinas, šef kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru.

Do kraja programa se očekuje povećanje poreskih prihoda, i pad ukupnih rashoda države kao udio u BDP-u sa previsokog nivoa od 47 procenata BDP-a.

Pored toga, učešće radne snage će se povećati sa jednog od najnižih među evropskim zemljama koje je manje od 55 procenata.

Očekuje se da će udio nekvalitetnih kredita dodatno opasti i da će se okvir za superviziju i sanaciju banaka osnažiti u skladu sa Osnovnim bazelskim principima i EU Direktivom za oporavak i sanaciju banaka.

Neke od reformskih mjera koje su podržane u sklopu programa odnose se na smanjenje plata državnih zvaničnika, uvođenje centralizovanih nabavki, regulisanje supervizije nebankarskog finansijskog sektora, kao i reformisanje farmaceutskog tržišta sa ciljem osnaživanja pristupa i priuštivosti.

Program takođe podržava povećanje ciljanih dječjih dodataka na uštrb eliminisanja doživotnih naknada za majke troje i više djece.

Majkama je data kompenzacija i očekuje se da će se one vratiti na tržište rada, koje će imati koristi od njihovih vještina i talenta.

“Bez reformi koje ovaj program podržava, fiskalno prilagođavanje bi bilo puno oštrije i vjerovatno dovelo do većeg rasta siromaštva. Smanjenje deficita neće biti lako, ali je hitno s obzirom na potrebu da se uvjere investitori i omogući uspješno refinansiranje postojećih obaveza koje iznose oko 16 procenata BDP-a godišnje“, rekla je Sanja Madžarević-Šujster, viši ekonomista Svjetske banke i jedan od vođa programskog tima.

Portfelj aktivnih projekata Svjetske banke u Crnoj Gori sada sadržišest programa, sa ukupnim iznosom 225 miliona dolara.

Oblasti koje su uključene u podršku su energetska efikasnost, obrazovanje, poljoprivreda, životna sredina i uprava prihoda.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *