Trampova poreska reforma: Odzvonilo ofšor poslovima?

1 komentar

Predstavnički dom američkog Kongresa juče je usvojio poresku reformu, najvažniji projekat administracije američkog predsjednika Donalda Trampa.

Oni koji su imali uvid u 500 strana poreske reforme tvrde da manje poreza neće plaćati samo firme nego svaki Amerikanac. A što bi moglo da bude zanimljivo i za nas: američkim firmama je naloženo da sva finansijska sredstva iz ofšor zona vrate na teritoriju SAD.

Posle Predstavničkog doma i americki Senat je usvojio najobimniju poresku reformu od 1986. godine do danas. Za reformu su u Senatu glasali svi republikanci, sem Dzona Mekejna odsutnog zbog bolesti. Protiv su bile sve demokrate.

Ranije je u Predstavničkom domu reforma izglasana, ali su protiv bile sve demokrate i 12 republikanaca.

Očekuje se da americki Donald Tramp zakon o poreskoj reformi potpiše odmah tako da ce na snagu stupiti 1. januara 2018.

Najznačajnija promjena je drastično smanjenje poreza na dobit preduzeća sa 35% na 21%.

Stručnjaci za poreski sistem već su izračunali da će svaki od 177 miliona američkih poreskih obveznika 2018. godine platiti prosječno po 1466 dolara poreza manje.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Cija je ovo vijest, jer je neprecizna.

    Prvo, jedini tax cut dobijaju korporacije i vlasnici nekretnina, odnosno sami predsjednik za preko milijardu dolara.

    Drugo, naredba oko ofshore zona je opciona, i predstavlja folirazu a ne stvarni regulatiorni zahtjev. I pitanje je da li je ostala u krajnjoj verziji zakona.

    Trece, domacinstva dobijaju eventualno ove godine blage tax cut, a potom do 2022 placaju znacajno vise nego sto su placali prethodne godine sto im znacajno opterecuje budzete.

    I zakon od skoro 1200 stranica, koje nisu rasciscene i tek trebaju da postanu 500 stranica, niko od onih koji su glasali nije procitao niti ih je to interesovalo. Morali su da se povinuju donatorima republikanskih kampanja.

    I zasto ovdje nije ukljucena informacija da ce deficit SAD budzeta skociti za 1 trilion ili cak 1.3 triliona dolara, cisto da se pokriju svi vazni detalji Trumpove posljednje mjere u unizavanju americke ekonomske supremacije. Ili pak da ce mozda 13 miliona ljdui koji rade za manle biznise izgubiti zdravstveno osiguranje. Valjda je to sustina vijesti- cinjenicnost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *