Montenegro Airlines neće ići na teret budžeta

Dodajte komentar

Nacionalni avio-prevoznik Montenegro erlajns (MA) u srednjem roku neće biti na teretu države, već će postati i davalac budžetu, uz nemjerljive doprinose koje ima za razvoj i turističke privrede i ekonomije uopšte, kazao je generalni direktor Direktorata za budžet Nikola Vukićević.

On je, na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, kazao da je napravljen petogodišnji plan poslovanja MA, te da je prezentovan renomiranoj konsultantsko-revizorskoj kući koja ovih dan završava izvještaj.

Odbor je podržao Predlog zakona o izmjenama Zakona u budžetu za 2017. godinu. Između ostalog, rebalansom budžeta se predlaže dodatno finansiranje izdataka, u iznosu od 5,2 miliona za plaćanje dospijelih obaveza MA.

Poslanika Genci Nimanbegua je zanimalo da li postoje dodatni napori Ministarstva finansija da se ojača poslovanje nacionalnog avioprevoznika, odnosno da ono postane preduzeće koje vrši funkciju osnivanja, a da nije na teretu državnog budžeta.

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da ulažu napore i prate MA, kao i da su angažovali revizorsku kuću koja ovih dana završava prve nalaze i pravi preporuke.

“Mislim da je sazrelo vrijeme i da ćemo stvoriti uslove da napravimo MA kompanijom koja je održiva, koja neće ići na teret budžeta. Sad je faza u kojoj ćemo utvrditi naredni set koraka”, rekao je Radunović.

Vukićević je naveo da već duži period, Vlada, a naročito ministarstva saobraćaja i finansija pokušavaju da definišu da li ta kompanija uopšte ima budućnost.

“To je dilema sa kojom smo se čitavu godinu borili. Da bismo spasili i turističku sezonu, privredu i kapacitete MA koji su rasprodati mi smo morali da stanemo iza našeg nacionalog avio-prevoznika”, kazao je Vukićević i dodao da postojeći napor Vlade i menadžmenta pokazuju da kompanija ima puni ekonomski razlog postojanja.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *