Šta su veliki umovi rekli o novcu: 5 nezaboravnih citata

Dodajte komentar

Znate kako se kaže za novac – o njemu najviše razmišljate kada ga nemate.

Novac ne može da kupi sreću. Ipak, neka istraživanja pokazuju da možda i može. Kažu da zavisi od toga KAKO novac trošite.

Studija objavljena u „Proceedings of the National Academy of Sciences“ pokazuje da kada ljudi troše novac na usluge koje im štede vrijeme, kao što su čišćenje kuće, uređivanje dvorišta ili dostava namirnica, može da učini da se osjećaju srećnije. Poređenja radi, novac potrošen na materijalna dobra – ne podstiču pozitivne emocije na način koji očekujemo.

Ukratko, treba kupovati današnji glavni resurs, a to je – vrijeme.

Evo šta su o novcu rekli neki od velikih umova…

Marko Tulije Ciceron, rimski državnik, književnik i besjednik: “Ništa nije tako sveto što se ne bi moglo novcem oskrnaviti niti tako utvrđeno a da se novcem ne bi moglo osvojiti.”

Bendžamin Frenklin, američki naučnik i političar, borac za slobodu čovjeka, pisac, štampar i pronalazač: “Ako želiš da saznaš pravu vrijednost novca idi i pozajmi ga od nekoga.”

Dušan “Duško” Radović, pjesnik, pisac, novinar, aforističar i TV urednik: “Oni koji izdaju i štampaju papirni novac mogli bi sa jedne strane svake novčanice štampati i uputstva za upotrebu. Mnogi građani imaju para, ali ne znaju šta sa njima da rade.”

Bob Houp, američki glumac i komičar: “Kada sam bio mlad mislio sam da je novac najvažnija stvar u životu. Kada sam ostario shvatio sam da tako i jeste.”

Džonatan Svift, irski književnik i satiričar. Čuven je po djelu “Guliverova putovanja”: “Stvaranje bogatstva nije pogrešna stvar, nego je pogrešno voljeti novac samo radi novca.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *