Novčanica od 500 eura će se vratiti – u narednoj deceniji

Dodajte komentar

Odluka Evropske centralne banke da krajem 2018. godine obustavi emisiju novčanica od 500 eura, zbog opasnosti od finansiranja terorizma, izazvala je protivljenja u Njemačkoj, ali i drugim dijelovima eurozone, ali iz Bundesbanke najavljuju njen come back – u narednoj deceniji.

“Odluka Upravnog vijeća ECB da zaustavi izdavanje novčanice od 500 eura odnosi se samo na drugu seriju bankovnih novčanica s novim sigurnosnim karakteristikama. Vjerovatno će nova serija bankovnih novčanica u eurozoni doći u narednoj deceniji”, rekao je za Standard izvršni direktor Bundesbank Carl-Ludwig Thiele.

U maju prošle godine, Upravno vijeće ECB-a odlučilo je da prestane izdavanje najveće euro novčanice krajem 2018. Sada treba uvesti revidirane novčanice od 100 i 200 eura koje su predstavljene javnosti. “Dizajn novih novčanica od 100 i 200 eura je u velikoj mjeri fiksiran i njihova prikladnost za masovnu proizvodnju se trenutno kontroliše”, rekao je Thiele.

Posljednji put, najveća euro novčanica proizvedena je 2014. godine. “Od odluke Vijeća ECB, cirkulacija 500-tke je u opadanju, ali nema gužvi u centralnim bankama za razmjenu”, rekao je Thiele. “Ona nastavlja da bude zakonito sredstvo plaćanja”.

Prema nedavno objavljenoj studiji ECB-a, iznenađujuće je da mnogi potrošači u eurozoni plaća velikim novčanicama: gotovo 20% od više od 65.000 anketiranih građana reklo je da imaju novčanice od 200 ili 500 eura. Ukidanjem ljubičaste novčanice, željelo se spriječiti finansiranje terorizma. Međutim, da li ovo uspijeva, ostaje pitanje.

“Bundesbanka je bila protiv toga da se zaustavi proizvodnja novčanica od 500 eura, što po meni nije imalo smisla”, potvrdio je Thiele.

Izdavanje emisije najveće euro novčanice takođe uzrokuje dodatne troškove. “Da bi se kompenzovale novčanice od 500 eura, mora se proizvesti više novčanica od 50, 100 i 200 eura, što povećava troškove. Na Bundesbanku otpada oko četvrtina tih troškova”, rekao je Thiele.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *