Azijske berze porasle, dolar stabilan

Dodajte komentar

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija porasle, što se najviše zahvaljuje novim rekordima na Wall Streetu i uverenju ulagača da će američki Kongres ove nedjelje prihvatiti poresku reformu.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 6,30 sati bio u plusu više od 1 posto, dok su cijene akcija u Šangaju, Australiji i Hong Kongu ojačale između 0,1 i 0,5 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati na dobitku 0,2 posto.

Dobro raspoloženje na tržištima najviše se zahvaljuje novim rekordima svih najvažnijih indeksa na Wall Streetu u petak i uvjerenju ulagača da će Kongres ove nedjelje prihvatiti poresku reformu.

Prošle nedjelje su republikanski zastupnici u Kongresu objavili kako su Zastupnički dom i Senat postigli dogovor o zajedničkom predlogu poreznih promena.

A predloženom poreskom reformom bi se, među ostalim, smanjila porezna stopa na dohodak imućnijih građana, dok bi porezna stopa kompanijama bila srezana s 35 na 21 posto.

Analitičari kažu da bi, nakon smanjenja poreza, kompanije mogle više sredstava izdvojiti za otkup akcija na tržištu i povećati dividende, što ide u prilog akcionarima, pa se može očekivati dalji rast cijena akcija.

Takođe, poreska bi reforma mogla podstaći rast povjerenja potrošača i njihovu potrošnju, što bi podržalo brži rast ekonomije.

Podršku tržištima pruža i stabilnost cijena nafte nakon što su oslabile tri nedjelje zaredom.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla osam centi, na 57,38 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 12 centi, na 63,35 dolara.

A na valutnim tržištima dolar je stabilan nakon što je prošle nedjelje blago oslabio treću nedjelju zaredom.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,89 bodova, dok je petak na zatvaranju tržišta iznosio 93,94 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti dostigao 112,65 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 112,60 jena.

No, dolar je blago oslabio u odnosu na evropsku valutu, pa je cijena eura dostigla 1,1760 dolara, dok je u petak iznosila 1,1750 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *