Od 1. januara struja skuplja šest odsto

Dodajte komentar

Građani će od 1. januara plaćati skuplju struju odlučila je juče Elektroprivreda Crne Gore (EPCG).

Osnovna cijena struje za građane od Nove godine treba da poskupi šest odsto, a na ukupnom računu to povećanje za domaćinstva i male kupce će biti 2,7 odsto, kako tvrde iz energetske kompanije.

To znači da će sadašnja cijena kilovat sata (kWh) porasti sa prosječnih 3,799 centi na 4,027 centi. Ovo je osnovna cijena energije u koju nijesu uračunate druge naknade i koja produkuje 45 odsto mjesečnog računa.

Da li će mjesečni računi, zaista, biti uvećani za 2,7 odsto znaće se tek u drugoj polovini januara kada bi Vlada trebalo da donese novu Uredbu o naknadama za obnovljive izvore energije, koje su sastavni dio računa.

“Predloženim povećanjem od šest odsto cijena energije za domaćinstva i male kupce značajno je ispod tržišne berzanske cijene. Ako se posmatra prosječan račun domaćinstava sa potrošnjom od 400 kWh, planiranim povećanjem (prva stavka na računu – energija) sa sadašnjih 34 eura povećava se na 34,92 eura što predstavlja uvećanje od 2,7 odsto na cjelokupnom računu“, tvrde iz EPCG.

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) ograničila je rast osnovne cijene energije za 2018. i 2019. na maksimalnih šest odsto bez obzira na cjenovne “udare” sa budimpeštanske berze.

Iz EPCG tvrde da kod redovnih platiša rast cijene biti bez uticaja na visinu mjesečnih računa zato što će EPCG popust za sva domaćinstva koja redovno izmiruju obaveze povećati sa sadašnjih 10 na 13 odsto.

“Tokom 2017. godine došlo je do značajnog rasta cijena električne energije na referentnoj energetskoj berzi u Budimpešti (HUPX) koja, shodno regulativi, utiče na formiranje cijena električne energije i u Crnoj Gori. Prije svega zbog loše hidrološke situacije u regionu, u prethodnih 12 mjeseci, cijene na berzi u ovoj godini veće su skoro za 30 odsto“, naveli su iz EPCG.

Imajući u vidu socioekonomski momenat i poštovanje prema potrošačima koji redovno izmiruju svoje obaveze, EPCG je odlučila da se popust sa 10 uveća na 13 odsto.

EPCG je, takođe, odlučila da tokom januara 2018. uključi sve redovne platiše u “zlatni tim” i on će, kako tvrde, “iznositi oko 180 hiljada domaćinstava koja će ostvarivati popust od 13 odsto na aktivnu energiju i na koje neće uticati najavljeni rast cijena energije”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *