Atlas banka mora da plati garanciju Kaspia Property Holdings-u

1 komentar
Atlas banka u Podgorici

Privredni sud obavezao je juče Atlas banku da kompaniji Kaspia Property Holdings iz Dubaia, po prvosnažnosti nove prvostepene presude, isplati 12,5 miliona eura po osnovu bezuslovne bankarske garancije koju je banka izdala 20. maja 2015. u korist predsjednika Atlas grupe Duško Knežević.

Knežević je već nekoliko godina dužnik arapske firme koja nije mogla u Atlas banci naplatiti izdatu bankarsku garanciju na prvi poziv bez prigovora, a što je nezabilježeno u dosadašnjoj bankarskoj praksi.

Sud je obavezao Atlas banku da firmi Kaspia dodatno isplati i zakonske zatezne kamate počev od 24. jula 2015, pa sve do konačne isplate, kao i da plati troškove parničnog postupka u iznosu od 35.343 eura.

Drugu prvostepenu presudu, u roku od godinu dana, donio je sudi ja Privrednog suda Zoran Asamn. Prethodno je sud odbio tužbeni zahtjev Kaspie, a Apelacioni sud poništio to j rješenje. U ponovljeom postupku sud je postupio po nalogu Apelacionog suda i drugom presudom usvojio sada tužbeni zahtjev Kaspije čime je došlo do potpunog obrta u sporu, a Knežević, njegova grupacija i banka došli u veliko iskušenje i probleme.

Iako Atlas banka već dvije godine tvrdi da se radi samo o nacrtu garancije, Privredni sud je na kraju, ipak, utvrdio da je bankarska garancija AB-2005/15 koju je banka izdala u maju 2015. radi obezbjeđenja izvršenja obaveza Kneževića iz ugovora o prodaji vlasničkog paketa akcija Atlas Hotels Group Hotela Princess u Baru (14.01.2014 godine) “punovažna, izdata je u pismenoj formi i sadrži sve bitne elemente koji su neophodni za njenu valjanost.

(Opširnije u Vijestima)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • I sada se treba upitati kako udarni dirketori banaka dobijaju fit and proper saglasnost iz CB CG-a, jer je g–din izvrsni iz ove banke pobjegao u drugu banku, da tamo dijeli to svoje nedostatno znanje posto je Privredni sud konacno oburdao odbranu po definiciji “nacrt garancije”. Takvo sto ne postoji u bankarskoj praksi, osim u internim provjerama ali nikada u korespodenciji prema klijentima. Ostaje pitanje \zasto je morao Apelacioni sud da reaguje, jer bio ovo morali da znaju sudije-tkinje u PS.

    Imajuci u vidu da viceguvernerka pokusava biti max neprincipijelna prema ovoj banci, sada joj je PS dao argumente da vrsi neznavene pritiske. Kako joj ne uspijeva da ucutka guvernera, mora negdje da praktikuje svoje lose modele dokazivanja moci. Steta, jer zena na tom mjestu je dobar izbor, ako zena zna posao i zna sta je potrebno CG bankarskom trzistu. A ispolitizirana mjerenja nisu deobra razvojnim pregnucima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *