Vaš računar može biti dio globalne mreže koja se bavi cyber kriminalom

Dodajte komentar

Bez znanja korisnika, računar može biti uključen u botnet ili skup računara koji su zaraženi malicioznim softverom i pogodni za korišćenje na bilo koji način.

Naime, ovaj malware može omogućiti hakerima pristup računaru iz daljine. Primjera radi, dok bezbrižno čitate sadržaj omiljenih internet portala, u pozadini možda učestvujete u napadima na neku od web stranica, kradete novac iz digitalnih novčanika ili rušite računarske sisteme širom svijeta.

Sve ovo je postalo poznato javnosti, nakon rušenja botneta Andromeda. Prvi trag Andromede datira iz 30. avgusta 2016. godine, kada je prekinuta opasna Avalanche mreža. Iz nje se izdigla Andromeda, koja je pravila probleme godinu dana, dok nije došao i njen kraj.

Glavni cilj botneta Andromeda, prema Microsoftu, bila je distribucija raznih “porodica” malwarea u sistemima i računarima širom svijeta. Andromeda je bila povezana sa 80 različitih malwarea, što govori o tome koliko je opasna.

Samo u posljednjih šest mjeseci njen trag zabilježen je na šest miliona uređaja, od kojih se četiri miliona uspješno odbranilo od napada, zahvaljujući antivirusu. Rušenjem cijele mreže otkrilo se i da mnogi ljudi nisu imali pojma za šta se njihovi računari koriste.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *