Sve što niste znali o internet domenima

Dodajte komentar

 

Domen je unikatna tekstualna oznaka koja je konektovana na određenu IP adresu. Svaki domen posjeduje 2 dela, tj. samo ime domena i TLD nastavak. Domen je direktno povezan za DNS servis. Pomoću DNS-a domen nas vodi do određenog servera i njegove adrese odnosno IP-a.

Prvi registrovani domen je symbolics.com, to je bio domen kompanije koja je proizvodila servere i radne stanice. Registrovan je 15.03.1985.

Godinu dana kasnije domen registruju i poznate kompanije kao što su Xerox, HP, IBM, Sun, Intel, Siemens, Nec, Adobe, AMD, Philips. Do 1992. je registrovano tek nešto manje od 15.000 domena, da bi do 2010. taj broj porastao na skoro 200 miliona od čega je sa .com ekstenzijom preko 100 miliona.

PROČITAJ JOŠ: Ovo su najskuplji internet domeni na svijetu

Šta je TLD?

TLD ili Top Level Domain je domen prvog reda. gTLD ili generički domeni se kvalifikuju na:

 nesponzorisane, kao što su .com (komercijalni), .net (mreže), .org (organizacija), .biz (biznis), .info (informativni)… Imaju tri i više slova.

 sponzorisane, nastale od popularnih ključnih riječi kao što su aero, music, museum, news, store itd.

ccTLD ili country code TLD su nacionalni domeni prvog reda nastale od koda države po ISO 3166-1 standardu. Npr.  me – Crna Gora, rs – Srbija, ba – BiH,  .us – SAD…

Postoje i ccTLD domeni koji su globalno usvojeni zbog nastavka koji se može dodatno iskoristiti, primjer  .tv – nacionalni domen ostrva Tuvalu izuzetno je popularan za TV medije,  .me – nacionalni domen Crne Gore je hit u svijetu.

Iako domeni koriste isključivo ASCII standard, od prije par godina moguće je registrovati domen i na drugim pismima, na ćirilici .срб domen i mnogim pismima širom svijeta

Šta je DNS?

Sistem internet domena (Domain Name System – DNS) je internet servis koji omogućava prevođenje internet domena u IP brojeve (adrese) i kontroliše sve zapise na određenom domenu koji mogu biti poddomeni, A ili NS, MX (Email) zapisi (records) i sl.

DNS zapisi

A records – Povezuje domen/poddomen sa IP adresom.

AAAA records – Njegova popularnost se tek očekuje globalnim prihvatanjem novog IPv6 standarda.

CNAME records – Koristi se za usmjeravanje jednog hostname-a na drugi.

MX records – DNS zapisi za mail servere.

NS records – Ukoliko imate sajt sigurno ste čuli za Nameservere. Postoje od 2 do 4 zapisa koja usmjeravaju domen, obično na shared hosting.

TXT records – Koristi se u razne svrhe, npr. za verifikaciju domena na Google uslugama.

Pojavom spama bilo je neophodno pronaći način onemogućavanja slanja Email-ova sa IP adresa koje nisu verifikovane, upravo tome služi SPF records.

SOA (eng. Start of Authority) je skup podataka koji sadrže informacije o hostu za određeni domen kao i informacije o tome koliko je potrebno serveru da propagira domen i odgovori na pojedine operacije.

TTL (eng. Time To Live) označava broj skokova (hops) koje jedan paket mora proputovati prije nego bude odbačen od strane rutera.

intoDNS je zgodan online alat za provjeravanje domena i preporučujemo da ga koristite ukoliko imate problema sa DNS-om. Pretraživanje domena tj. WHOIS baze možete pronaći na sajtu DomainTools.

WHOIS i zaštita privatnosti

WHOIS je globalni servis sa osnovnom primjenom za dobijanje podataka o registraciji vlasništva internet domena, IP adrese i autonomnih sistema.

Svaki domen posjeduje podatke o registraciji, isteku, posljednjim promjenama, podatke o vlasniku, nameserver zapise, ime registra i sl. Ukratko, svi ti podaci čine WHOIS jednog domena.

Zaštita privatnosti (poznata i kao WHOIS Privacy Protection, WhoisGuard, ID protection…) onemogućuje pregled podataka nekog domena od strane trećih lica. Zaštita privatnosti se dodatno naplaćuje na godišnjoj osnovi.

Šta je EPP ili AUTH CODE?

Auth-Code (Autorizacijski kod, Auth-Info kod ili transfer kod) je kod kreiran od strane registra radi identifikacije vlasnika domena.

Tačan Auth-Code i otključan domen su preduslovi za pokretanje transfera domena.

Pojedini nacionalni domeni još uvjek ne podržavaju Auth-Code te se zahtevi za transfer obavljaju ručno, pisanom formom.

Šta je DNS propagacija?

Propagacija ili ažuriranje DNS podataka traje od par minuta do 96 časova što najviše zavisi od Vašeg internet provajdera. Kada menjate nameservere na domenu ili unosite nove zapise potrebno je da prođe određeni period da bi svi provajderi usvojili te promjene, zato nije neobično da Vama otvara sajt, a Vašem prijatelju ne.

Ono što možete uraditi, ako imate sajt koji često mijenja provajdere, je da povežete domen sa CloudFlare servisom gdje ćete biti u mogućnosti da u realnom vremenu vršite DNS promjene.

Za skoro instantno ažuriranje svih promjena na domenima koristite javni Google-ov DNS (8.8.8.8, 8.8.4.4). Ovde je objašnjeno kako da izvršite modifikacije na Vašem računaru ili telefonu.

Izvor: unlimited.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *