Naslovne strane dnevnih novina za 15. decembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Statisu i dio aerodroma u Zeti

Vlada je odlučila da firmi Adriatik propertis, grčkog biznismena Petrosa Statisa, izda u zakup dio vojnog aerodroma u Golubovcima. Ta kompanija, koja je zakupac Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže je u zahtjevu Ministarstvu odbrane napisala da želi da poboljša uslugu koju pruža svojim gostima i da su zainteresovani da investiraju u VIP aviotransport i nabavku helikoptera.

Posao u svakoj zemlji EU bez radne dozvole

Otvaranje pregovaračkog poglavlja dva koje se odnosi na slobodu kretanja radnika je veliki pomak i značajna oblast za bilo kojeg građanina Crne Gore jer će imati mogućnost da na velikom tržištu zasnuje radni odnos bez bilo kakvih ograničenja. To je juče kazao ministar za evropske poslove Aleksandar Andrija Pejović.On je zajedno sa ministrom rada Kemalom Purišićem i ministarkom ekonomije Dragicom Sekulić imao radni doručak sa novinarima gdje se govorilo o pregovaračkim poglavljima dva i tri (pravo osnivanja preduzeća i pružanja usluga). Poglavlja 2 i 3 su ove sedmice otvorena u Briselu.

Northstaru novi rok da gradi na Rosama

Savjet za privatizaciju predložio je juče Vladi, što je ona usvojila, da potpiše novi aneks ugovora za projekat Monterose koji kasni već osam godina. Vlada je 2009. sa konzorcijumom firmi Northstar iz Podgorice i Equest Capital Limited sa of-šor ostrva Džersi, potpisala ugovor o izgradnji hotela i vila na lokaciji Rose-Dobreč na hercegnovskom dijelu Luštice.

Dnevne novine

Zainteresovani za podršku

Azmont Investments je, osim za investiciju u Portonovi, zainteresovan i za pružanje podrške razvoju ukupne crnogorske ekonomije, kazao je predsjednik Odbora direktora ove kompanije Ahmet Erentok, na sastanku sa guvernerom Centralne banke (CBCG) Radojem Žugićem. Erentok je dodao i da je strategija Nove banke, čiji je osnivač Azmont Investments, usmjerena na održivi rast i postepeno širenje mreže u Crnoj Gori.

Vlada razmatra opcije za brži izlazak A2A iz EPCG

Ministarstvo ekonomije razmatra moguće opcije kojima bi se ubrzao izlazak italijanske kompanije A2A iz vlasničke strukture Elektroprivrede (EPCG), na način koji neće nepotrebno dodatno opteretiti javne finansije, o čemu se trenutno razgovara sa nekoliko investitora, saopšteno je iz Vlade.

MILIJARDA ZA REFINANSIRANJE OBAVEZA

Crna Gora će u naredne tri godine morati da obezbijedi 1,01 milijardu eura za refinansiranje međunarodnih obaveza koje dospijevaju na naplatu, navodi se u Nacrtu programa ekonomskih reformi za period od 2018. do 2020. U idućoj godini država će se, shodno Zakonu o budžetu, zadužiti 296 miliona eura, od čega će 106 miliona biti izdvojeno za otplatu duga i kapitalnog budžeta. Za troškove gradnje auto-puta biće potrebno oko 210 miliona, a dio će biti obezbijeđen iz budžeta.

Dan

Za Montenegroerlajnz još 3,77 miliona pomoći

Predlogom Zakona o budžetu Vlada je stvorila pretpostavke da nacionalnom avio-prevozniku Montenegroerlajnzu (MA) naredne godine pomogne sa još 3,77 miliona eura. To se može zaključiti iz obrazloženja budžeta Ministarstva saobraćaja i pomorstva u kojem su u dijelu programa za pomorstvo i civilno vazduhoplovstvo, koji se odnosi na transfere institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru, planirani izdaci od 6,37 miliona eura.

Novi partner zamjenjuje A2A

Ministarstvo ekonomije razmatra opcije kojim bi se ubrzao izlazak italijanske kompanije A2A iz vlasničke strukture Elektroprivrede (EPCG), a u toku su razgovori sa nekoliko potencijalnih investitora, odnosno finansijskih institucija, saopšteno je na sjednici Savjeta za privatizaciju.

U naredne tri godine pozajmiće još 1,4 milijarde

Vlada će u naredne tri godine, zaključno sa 2020, pozajmiti 1,422 milijarde eura, pokazuju podaci iz nacrta programa ekonomskih reformi (PER) od 2018. do 2020. godine, koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici.

Pobjeda

Brže i lakše do karte

Putnici Montenegro erlajnza (MA) od početka sedmice mogu da kupe karte preko redizajnirane i responzivne internet stranice. -Novi sajt MA na poznatoj adresi www.montenegroairlines.co sada ima moderan dizajn pogodan za pristup sa mobilnih uređaja, koji se prilagođava različitim veličinama ekrana od desktopa, preko tableta i laptopova do pametnih telefona rekli su iz kompanije i objasnili da je sistem za rezervaciju redizajniran tako da omogućava brži i jednostavniji način pretraživanja i rezervaciju mjesta.

Licence bez polaganja ispita

Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata ukinuta je obaveza polaganja stručnog ispita za dobijanje licence, koja se dobija osam dana od dostavljanja dokumentacije resornom ministarstvu kazali su Pobjedi iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Blokirani za 631 milion

U blokadi je na kraju novembra bilo preko 16,2 hiljade kompanija za blizu 631 milion eura. Broj blokiranih je 0,72 odsto više nego mjesec ranije. Koncentracija duga je i dalje visoka deset najvećih blokirano je za 82,22 miliona eura. – U neprekidnoj blokadi do jedne godine bilo je 2,13 hiljada dužnika čija je blokada iznosila 20,68 miliona, što je 3,28 odsto ukupnog iznosa. Duže od godinu u blokadi je 14,08 hiljada kompanija ili preduzetnika, kojima je blokirano ukupno skoro 610,22 miliona pokazuju podaci CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *