Guverner održao sastanak sa tehničkom misijom MMF-a

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sastao se sa timom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji boravi u Crnoj Gori radi pružanja tehničke podrške Ministarstvu finansija na planu izrade srednjoročne strategije upravljanja javnim dugom.

Predstavnici MMF-a prezentovali su guverneru određene zaključke do kojih su došli nakon više održanih sastanaka u Ministarstvu finansija. Zajednički je konstatovano da ima osnova za optimizam po pitanju izgleda crnogorske ekonomije, kroz više važnih aspekata, i to: snažna fiskalna konsolidacija, poboljšana makroekonomska i finansijska situacija, izmjena izgleda kreditnih rejting agencija, očekivano donošenje pozitivne odluke po pitanju podrške Svjetske banke Crnoj Gori, te dobre ocjene MMF-a

Sagovornici su se saglasili da je neophodno intenzivirati aktivnosti na planu predstavljanja Crne Gore na međunarodnom finansijskom tržištu. Uspješno predstavljanje zemlje stranim investitorima, koje podrazumijeva punu tranpsarentnost i dostupnost svih potrebnih informacija, utiče na reputaciju zemlje, a time i na uslove njenog zaduživanja na međunarodnom tržištu. U ovom kontekstu, predstavnici MMF-a pohvalili su otvorenost i transparentnost CBCG, kao i internet stranicu ove institucije, koja je, po njihovim riječima, veoma sadržajna i kvalitetno osmišljena i održavana.

Guverner se zahvalio timu MMF-a na podršci i izrazio spremnost CBCG da, kroz angažman njenih zaposlenih, da doprinos implementaciji strategije upravljanja javnim dugom, kao i aktivnostima na planu osmišljavanja nastupa Crne Gore na međunarodnom finansijskom tržištu.

Check Also

Erste grupa osvojila Euromoney nagradu “Najbolja banka CIE za korporativnu odgovornost”

Erste Grupa je dobitnica nagrade “Najbolja banka centralne i istočne Evrope za korporativnu odgovornost”, koju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *