Pepsi naručio 100 Teslinih kamiona

Dodajte komentar

Proizvođač gaziranih pića Pepsi rezervirao je stotinu novih Teslinih električnih kamiona što je do sada najveća pojedinačna narudžba te posljednje uzdanice proizvođača električnih vozila. Prema podacima Reutersa, Tesla je do sada zaprimio narudžbe za 285 tegljača Tesla Semi. Osim Pepsija, za električne kamione odlučio se i trgovački lanac Wal-Mart, prevoznik J.B. Hunt Transport Services te kompanija za distribuciju hrane Sysco.

Ti su kamioni predstavljeni prošlog mjeseca, a očekuje se da prvi primjerci s proizvodnih traka siđu 2019. godine. Kako stoji u Pepsijevom saopštenju, kompanija kupovinom električnih kamiona nastoji da smanji troškove goriva i emisija izduvnih gasova svoje flote kamiona. Teslina vozila Pepsi će koristiti za prevoz pića i grickalica od proizvodnih pogona do distributivnih centara te direktno do trgovaca.

Podsjetimo, izvršni direktor Tesla Motorsa Elon Musk obećao je da će Tesla Semi imati doseg od 800 kilometara. Pepsijeva flota kamiona broji 10.000 vozila, a okretanje električnim kamionima ključni je dio strategije kompanije kojom do 2030. želi smanjiti emisije gasova u cijelom nabavnom lancu za najmanje 20 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *