Istok Evrope: Kafa kao poslovna šansa

Dodajte komentar

Svuda u istočnoj Evropi upadljivo brzo se povećava broj kafeterija, sa tendencijom daljeg rasta njihovog poslovanja. Pogotovo se traže brendirane, kvalitetne kafe. Na ovo se gleda kao na hvatanje priključka sa zapadnim ekonomijama u kojima se već decenijama podrazumijeva da svaki veći grad ima Starbaks i slične poznate kafeterije, dok u bivšim komunističkim državama to ranije nije bio slučaj. No, u narednom periodu će samo pomenuti lanac kafeterija u šest zemalja sa ove teritorije otvoriti 40 ugostiteljskih objekata.

Istočnoevropsko tržište kafe prošle godine je poraslo za 5,3 odsto na 7,45 milijardi dolara dok je u zapadnoj Evropi taj rast iznosio 1,8 procenata, bar sudeći prema podacima Euromonitora. Ovo se objašnjava rastom standarda a samim tim i potrošačke moći.

Rast tražnje za kafom na ovom tržištu pozitivno utiče i na rast u EU, najjačem tržištu ovim napitkom na svijetu. Naravno, osim uobičajenog espreso napitka i njegovih modaliteta, kafa se na Istoku pije i u raznoraznim varijacijama. Kod nas i dalje dobar dio građana voli tzv. “tursku kafu”, koja se sada može naći i u poznatim kafeterijama, u veoma širokoj ponudi, počev od raznovrsnih zemalja porekla zrna kafe, pa sve do interesantnih mješavina.

Prva na listi 20 svjetskih država u kojima se u 2016. najviše konzumirala kafa po glavi stanovnika je Finska sa 10,3 kilograma po osobi, a slijede je Švedska i Slovenija. Na Istoku Evrope kafa se najviše konzumira u sljedećim zemljama: Kosovo (5,1 kg), Hrvatska (5 kg), Bosna i Hercegovina (4,8 kg), Estonija (4,6 kg), Crna Gora (4,4 kg), Srbija (3,8 kg) i Makedonija (3,7 kg).

No, treba imati u vidu da je istočno tržište i dalje slabije zasićeno od zapadnog i da upravo zato pruža dobre uslove za rast. Na Istoku Starog kontinenta se naime godišnje pije 1,8 kilograma kafe po osobi, dok je na Zapadu ta brojka 3,3 kilograma.

Izvor: Blumberg

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *