Grupa MoneyTaker ukrala milione dolara od američkih i ruskih banaka

Dodajte komentar

Grupa sajber kriminalaca za koju se vjeruje da djeluje sa teritorija ruskog govornog područja hakovala je najmanje 20 banaka i kompanija od kojih je ukrala milione američkih dolara, objavila je ruska firma Group-IB koja se bavi sajber bezbjednošću.

Istraživači iz ove firme kažu da se ova grupa razlikuje od drugih naprednih kriminalnih organizacija koje su u prošlosti napadale finansijski sektor, kao što su Carbanak, Cobalt i Lazarus grupa. Oni su ovu grupu nazvali MoneyTaker po hakerskim alatima koje grupa koristi od 2016. godine kada je počela sa radom, prenosi informacija.rs.

Te godine, maja mjeseca, grupa je napala svoj prvi cilj, banku na Floridi. Od tada, MoneyTaker je napala 14 američkih banaka, jednu američku kompaniju, jednu britansku kompaniju, 3 ruske banke i jednu rusku advokatsku firmu.

Napadi na banke bile su fokusirani na infiltraciju u transfere novca između banaka i u sisteme za obradu platnih kartica, kao što su First Data STAR Network i AWS CBR sistem Ruske centralne banke. Napadači bi se infiltrirali u jedan računar, a zatim se širili bočno, prikupljajući sve fajlove i lozinke koje su mogli da nađu, u nadi da će kompromitovati računar sa pristupom STAR ili CBR mrežama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *