Evropska komisija objavila Priručnik o radu u inostranstvu

Dodajte komentar

Evropska komisija osigurala je priručnik “Spremni ste za promjenu?” o životu i radu u inostranstvu, sa savjetima koji uključuju i pravila ponašanja pri susretu s potencijalnim poslodavcem, savjete o “škakljivim” i osobnim pitanjima i kako na njih odgovoriti, o tome kako pregovarati o plati i povlasticama, pa i o tome kako se obući za razgovor za posao.

Najtraženija je Njemačka 

U toj se knjižici tako može saznati da je u Njemačkoj, koja je prema statistici EURES-a trenutno najtraženija lokacija na njihovoj internet stranici, uobičajeno da poslodavac pridaje veliku pažnju načinu na koji se onaj koji traži posao predstavlja, što uključuje odjeću, frizuru, nakit, stav, kontakt očima. Njemačka je jedna od država koja ima zakon protiv diskriminacije koji brani postavljanje ličnih pitanja, poput pitanja o planiranoj trudnoći, finansijskoj situaciji ili vjeri. Njemačkim poslodavcima vrlo je važna tačnost pri dolasku na razgovor, odjeća mora biti u skladu s traženim poslom – recimo, zaposleni banke moraju nositi kravatu – a trebalo bi izbjegavati i upadljiv nakit.

Za razliku od Nijemaca, Francuzi nisu jako tačni kad treba doći na sastanak, ‘posebno u velikim gradovima poput Pariza’, ali se kandidatima ipak savjetuje da dođu 15 minuta ranije. Pri dolasku na razgovor kao i nakon razgovora treba se rukovati s ispitivačem – Francuzi se ponose bontonom te cijene uljudnost i lijepe manire, pojašnjava se u priručniku. Prilikom prijave za posao preporučuje se da kandidat u CV-u spomene ako je neko vrijeme živio u Francuskoj, a često se uz CV prilaže i fotografija, ‘posebno za poslove koji obuhvataju kontakt s klijentom’.

Kad je u pitanju fotografija kandidata, evropske zemlje jako se razlikuju: u Belgiji, tvrdi se u priručniku, uopšte nije preporučljivo uz CV priložiti svoju fotografiju. U Bugarskoj se to preporučuje, ali nije obavezno. Radne biografije s fotografijom uobičajene su u Češkoj, Luksemburgu, Mađarskoj, na Kipru. U Danskoj je to sve popularnije, u Austriji su poslodavci naviknuti na fotografije u biografijama, u Grčkoj je mogu tražiti poslodavci u turističkom sektoru…

Italijani ne govore o plati

Italija je jedna od evropskih država koje su možda i najbolje prošle u opisu autora priručnika: Italija ima sve, piše u knjižici, od zavidne klime, različitih krajolika te istorijskih i umjetničkih vrijednosti do omiljene nacionalne kuhinje. Pri traženju posla kod italijanskih poslodavaca jedna od stvari koju kandidat mora znati je da uglavnom nema pregovora o finansijskim i ugovornim uslovima, odnosno o plati, godišnjem odmoru, bonusima, jer je to propisano najčešće kolektivnim ugovorima. Nepropisane povlastice, kako ih nazivaju u priručniku, u Italiji obuhvataju kupone za jelo, poslovni telefon ili automobil. Što se tiče odijevanja, opšti savjet za Italiju glasi ako ne znate posebna pravila odijevanja u nekoj kompaniji, izaberite elegantnu, ali ležernu odjeću.

Švedskoj je prihvatljivo nositi traperice i jaknu, kravate više nisu uobičajene, a opšti je savjet – koji važi bez obzira na državu – čista i uredna odjeća koja je u skladu s prilikom, a ne najnovijom modom.

Zanima li vas kako izgleda život i rad u pojedinim evropskim zemljama, kliknite ovdje.

Izvor: Novi List 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *