Top 10 najbogatijih američkih predsjednika (infografika)

1 komentar

Prevod i obrada: Bankar.me

Nije tajna da je američki predsjednik Donald Trump bogat. On tvrdi da ima “veoma mali dug” i da njegova kompanija ima “ogroman tok gotovine”. Sa strane da li su ove tvrdnje istinite ili ne, zanimljivo je uporediti Trampovu ličnu neto vrijednost sa bogatstvima drugih predsjednika SAD-a, i zapitati se da li je on zaista najbogatija osoba koja je ikada zauzimala ovu poziciju?

Na vizualu su prikazani najbogatiji predsjednici SAD-a do 2016. godine. Što je krug većeg obima, veće je bogatstvo određenog predsjednika. Uključeni su predsjednički portreti za one čija lična neto vrijednost prelazi 50 miliona dolara, počev od James Polka. Dodate su skale boja (kodiranje) koje predstavljaju takođe veličinu bogatstva, što omogućava da se lako vidi kako se bogatstva “stapaju”.

Što se može zaključiti gledajući ovaj prikaz? Prvo, Trump-ovo lično bogatstvo daleko nadmašuje bogatstvo bilo kojeg drugog predsjednika u prikazanom nizu. Zapravo, on je bogatiji od svih ostalih predsjednika SAD-a (3,5 milijardi dolara naspram cca 1,9 milijardi dolara). Može se zaključiti da je bogatstvo Donalda Trump-a ogromno.

Dalje, na osnovu prikaza se može reći da su svi američki predsjednici relativno bogati, sa samo nekoliko izuzetaka. Harri Truman (1945-1953) je jedini predsjednik nakon Drugog svjetskog rata koji ima ličnu neto vrijednost ispod milion dolara. Svaki drugi predsjednik u modernoj američkoj istoriji ima bogatstvo preko 5 miliona dolara.

Treba reći riječ i o upoređivanju lične neto vrijednosti u vijeku kakav je ovaj. Na primjer, da bi izračunlii koliko će zemlja Georgea Washingtona danas vrijediti, mora se uključiti veliki broj pretpostavki. Dalje, Trumpova lilčna neto vrijednost oslanja se uveliko na dvosmislen koncept pod nazivom “good will”. Potpuno pojednostvljeno – “good will” je kada se doda vrijednost nečemu što je brend ili je virtuelno. Razmislimo o ovome: ako se doda logotip na džemper/kaput, taj odjevni predmet će odjednom postati vrjedniji jer je povezan sa poznatim brendom. Trump je otišao korak dalje i rekao da njegova neto vrijednost zavisi od toga kako se on osjeća, što svakako nije tačno, ali jasna je poenta u odnosu na gore navedeno.

Top 10 najbogatijih američkih predsjednika

  1. Donald Trump (Republikanac – od 2017), $3,500 milijardi
  2. George Washington (None – 1789–1797), $580 miliona
  3. Thomas Jefferson (Demokrata-Republikanac – 1801–1809), $234 miliona
  4. Theodore Roosevelt (Republikanac – 1901–1909), $138 miliona
  5. Andrew Jackson (Demokrata – 1829–1837), $131 miliona
  6. James Madison (Demokrata-Republikanac – 1809–1817), $112 miliona
  7. Lyndon B. Johnson (Demokrata – 1963–1969), $108 miliona
  8. Herbert Hoover (Republikanac – 1929–1933), $82 miliona
  9. Bill Clinton (Demokrata – 1993–2001), $75 miliona
  10. Franklin D. Roosevelt (Demokrata – 1933–1945), $66 miliona

Očigledno je da je Donald Trump daleko najbogatiji predsjednik u istoriji SAD-a. Više od šest puta je bogatiji od sledećeg u nizu, George Washington-a. Sjedninjene Države su definitivno u prošlosti imale dosta bogatih predsjednika, posebno prvih nekoliko sa liste. Ovo ukazuje na činjenicu da iako nijedan drugi predsjednik nije ni blizu bogat kao Trump, prilično dobra opklada je da će i sljedeći lider SAD-a biti u najmanju ruku milioner.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ova lista je na pravom mejstu pogresna.
    Aktuelni predsjednik nikada nije predao poreske prijave tako da je njegovo bogatstvo, ako ga ima, samo brojka na Forbes-ovoj listi a to nije najpoouzdaniji podatak jer je radjen na osnovu procjene a ne na osnovu stvarno provjerljivih tokova novca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *