Povećana likvidnost banaka

Dodajte komentar

Prosječna likvidna sredstva banaka u septembru su iznosila 1,06 milijardi eura, što je 1,6 odsto više nego u avgustu, a 5,4 odsto više nego u septembru prošle godine, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Bilansna suma banaka je na kraju septembra iznosila skoro 4,09 milijardi eura i bila je 0,6 odsto viša nego na kraju avgusta, dok je u odnosu na septembar prošle godine porasla 9,5 odsto.

Prema podacima CBCG, u strukturi aktive banaka u septembru su dominantno učešće od 65,9 odsto ostvarili ukupni krediti, nakon kojih slijede novčana sredstva i računi depozita kod centralnih banaka sa 19,2 odsto, dok se 14,9 odsto odnosilo na preostale stavke aktive. U strukturi pasive dominantno učešće od 76,6 odsto ostvarili su depoziti, nakon kojih slijedi kapital sa 12,8 odsto, pozajmice sa 7,4 odsto, dok se na ostale stavke odnosilo 3,2 odsto ukupne pasive.

Ukupan kapital banaka na kraju septembra iznosio je 523,2 miliona eura i bilježi rast od 1,2 odsto na mjesečnom nivou, odnosno 4,3 odsto na godišnjem.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *