Naslovne strane dnevnih novina za 13. decembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Restitucija moguća da nije tajkuna

Restitucija u Crnoj Gori nije sprovedena. Neizgrađeno zemljište nije vraćeno ranijim vlasnicima u iole značajnijem obimu. Zakon je izmjenjen tri i po godine nakon usvajanja pa je više od pola aplikanata izbačeno iz postupaka koje su započeli i platili značajne troškove vještačenja. Za one koji su ostali u postupku, izmjenama prvobitnih propisa je višestruko umanjeno obeštećenje, dok je neizgrađeno zemljište poklanjano investitorima umjesto da se vrati ranijim vlasnicima, ocijenio je u razgovoru za “Vijesti Milorad Vujović

Tržište Balkana ima velike mogućnosti

Potencijal za unapređenje razmjene unutar Balkana, koji broji više od 130 miliona potrošača, daleko je veći, ne samo kada je riječ o trgovini, već i o investicionoj i drugim oblicima saradnje, ocijenjeno je na Skupštini Asocijacije balkanskih komora (ABC).

Kreditna aktivnost ojačana

Parametri bankarskog sektora u Crnoj Gori unaprijeđeni su ove godine, ocijenio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić i dodao da je kreditna aktivnost ojačana. Žugić je u Frankfurtu, na sastanku sa predsjednikom Dojč Bundesbanke Jensom Vajdmanom, kazao da je u Crnoj Gori ove godine zabilježen veoma dinamičan pad nivoa nekvalitetnih kredita u poređenju sa ostalim zemljama regiona.

Dnevne novine

Tandem Perišić-Pejović me kleveće zbog svojih ciljeva

Tvrdnje da podržavam bilo koga od povjerilaca Kombinata alumijuma (KAP) su neistinite i u potpunosti neutemeljene. One su pokušaj tandema koji čine stečajni upravnik Veselin Perišić i vlasnik Uniproma Veselin Pejović da insinuacijama klevetničkog karaktera postignu neki cilj, kad im već zakon i sud ne daju za pravo, saopštila je zaštitnica imovinskopravnih interesa države Dragana Đuranović.

Nezaposleno 51.880 gradana

U Crnoj Gori je ove sedmice 51.880 nezaposlenih građana, što je 0,5 odsto manje nego prethodne, pokazali su podaci Zavoda za zapošljavanje. Stopa nezaposlenosti je, kako su naveli u Zavodu, pala sa 22,47 odsto, koliko je iznosila prošle sedmice, na ovosedmičnih 22,36 odsto.

Porasla likvidna sredstva

Iznos prosječnih likvidnih sredstava banaka je u septembru bio 1,06 milijardi eura, što je 1,6 odsto više nego u avgustu, pokazali su podaci Centralne banke (CBCG). Prosječna likvidna sredstva su u odnosu na septembar prošle godine porasla 5,4 odsto.

Dan

Opet rebalans zbog autoputa

Otkako je započeta realizacija i finansiranje projekta autoputa, rebalans budžeta je postao redovna pojava. Naime, od 2015. pa do sada, Zakon o budžetu je tri puta mijenjan i rebalans je postao redovna pojava, dok se prije 2015. godine to rijetko dešavalo.

Kamate 7,49 odsto

Sosiete ženerale banka Montenegro ponudila je klijentima respekt gotovinski kredit za penzionere, pod povoljnijim uslovima u odnosu na dosadašnje. Krediti se odobravaju u iznosima do 20 hiljada eura, uz rok otplate do deset godina, a do kraja januara se mogu podići bez administrativnih troškova, saopštili su iz banke.

Povlače podršku ako ga neko demantuje

Predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) Momo Joksimović kazao je da ne može da vjeruje da je Vasilije Miličković dao sebi za pravo da imenom i prezimenom optuži sve odgovorne državne organe, poslanike, akcionare Rudnika uglja, Poresku upravu i državnog tužioca, a još mu je nevjerovatnije da niko od njih ne reaguje na njegove optužbe.

Pobjeda

Žale se na pritisak iz regiona

Komercijalno-finansijski pritisak moćnih regionalnih proizvođača hrane za domaće proizvođače predstavlja veliki problem, jer utiče na neadekvatno tržišno pozicioniranje crnogorskih proizvoda, ocijenjeno je na sjednici Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore.

Mišljenjem Privrednog suda kupci postaju vlasnici placa

Sva bivša državna preduzeća u Crnoj Gori imaju pravo korišćenja, ali ne i vlasništva nad zemljištem. Da bi postali vlasnici zemljišta, to treba da traže od Vlade i da ispune određene kriterijume. Do sada je Vlada u svega šest slučajeva odobrila da se pravo korišćenja zemljišta pretvori u pravo vlasništva i uglavnom se radilo o hotelima.

CBCG: Milijarda likvidnih sredstava

Prosječna likvidna sredstva banaka u septembru su iznosila 1,06 milijardi eura, što je 1,6 odsto više nego u avgustu, pokazuju podaci Centralne banke. U odnosu na godinu ranije ova sredstva su povećana 5,4 odsto. Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *