OTP banka kupila Vojvođansku banku

Dodajte komentar

OTP banka Srbija je objavila da je završila proceduru kupovine Vojvođanske banke i tako postala sedma najveća banka na srpskom tržištu po veličini aktive, sa ukupnim učešćem od preko 6 procenata.

Na konferenciji za štampu održanoj danas u Novom Sadu, predstavnici mađarske OTP banke, OTP banke Srbija i Vojvođanske banke objavili su da  su OTP banka Srbija, kao kupac, i Nacionalna banka Grčke (NBG), kao prodavac, zatvorili finansijsku transakciju  zahvaljujući kojoj su stoprocentni udio NBG u Vojvođanskoj banci i njen stoprocentni udio u  NBG Leasing preneseni u vlasništvo OTP banke Srbija.

Kao što je planirano, integracija će se završiti do proljeća 2019. godine.

Predsjednik i Glavni izvršni direktor OTP banke,  Sándor Csányi, zaželio je toplu dobrodošlicu Vojvođanskoj banci kao novoj članici OTP grupe.

Vojvođanska banka uspješno posluje skoro 150 godina u Srbiji i jedna je od najpoznatijih lokalnih banaka u zemlji. Od 1. decembra 2017. godine, ova davno osnovana, dobro kapitalizovana banka, koja spada u deset najvećih banaka, postala je veoma vrijedan član OTP grupe. Ovom transakcijom i spajanjem pokazali smo dugoročnu i ozbiljnu posvećenost srpskom bankarskom tržištu, gdje planiramo da nastavimo da rastemo i konsolidujemo se kao najveća nezavisna bankarska grupa u regionu Centralne i Istočne Evrope. Ova akvizicija bankarske grupe takođe pokazuje da OTP banka ima solidnu osnovu, da je dobro kapitalizovana, da ima izuzetnu likvidnost, a menadžment je posvećen jačanju regionalnog prisustva”, rekao je Sándor Csányi, naglasivši da je akvizicija Vojvođanske banke značajan korak ka postizanju strateških ciljeva OTP grupe.

“Naša strategija vezano za akvizicije prvenstveno se fokusira na tržišta sa dobrim izgledima za rast gdje se smatra da je realno ostvariti optimalan tržišni udio i iskoristiti sinergiju troškova. Ovaj sporazum predstavlja važnu prekretnicu u razvoju OTP banke Srbije. Radimo zajedno sa kolegama kako bismo osigurali da spajanje, za koje se očekuje da će biti završeno u proljeće 2019, ima pozitivan ishod i za klijente i za zaposlene obje banke. Ovo ne samo da podrazumijeva lakši pristup filijalama, već i dodatno poboljšanje kvaliteta usluga”, dodao je Csányi u vezi sa finansijskim zatvaranjem transakcije.

Predrag Mihajlović, bivši Glavni izvršni direktor OTP banke Srbija, preuzeo je poziciju predsjednika Izvršnog odbora Vojvođanske banke. Njegovo bogato iskustvo će dati važan doprinos uspješnoj integraciji ove dvije banke.

Čast mi je što sam preuzeo odgovornost da vodim Vojvođansku banku tokom pripajanja. U narednih nekoliko mjeseci, naš glavni fokus će biti održavanje najvišeg nivoa kvaliteta usluga u radu sa klijentima i uspješna implementacija procesa integracije. Ono što je najvažnije za postizanje naših ciljeva su ljudi, a Vojvođanska banka, kao i OTP banka, imaju veoma kvalifikovane stručnjake”, naglasio je Mihajlović, najavljujući da će integrisana banka biti fokusirana na digitalizaciju poslovanja kako bi zadovoljila potpuno nove potrebe i želje današnjih klijenata.

Nakon spajanja OTP banke i Vojvođanske banke, integrisana banka biće treća po veličini banka u Srbiji prema veličini mreže bankomata i broju filijala. U vezi sa ovim transferom, klijenti Vojvođanske banke ne moraju da preduzimaju nikakve aktivnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *