Dolar stabilan prema euru u očekivanju Fedove sjednice

Dodajte komentar

Kurs dolara prema euru stabilizovao se u utorak na međunarodnim deviznim tržištima uoči početka dvodnevne sjednice američke centralne banke na kojoj bi prema usuglašenim očekivanjima trgovaca trebala biti donesena odluka o podizanju ključnih kamatnih stopa u SAD-u.
Eurom se oko podneva trgovalo po 1,1785 dolara.

Dolarov je indeks prema korpi šest ostalih ključnih svjetskih valuta također bio nepromijenjen i iznosio je 93,80 bodova. Prošle nedjelje  porastao je više od jedan posto, najviše od kraja oktobra ali je u ovoj godini još uvijek u minusu većem od devet posto.

Trgovci čekaju početak Fedove redovne mjesečne sjednice radi ocjene stanja u ekonomiji koja će im poslužiti kao osnova za procjenu o kretanju troškova zaduživanja u predstojećem razdoblju.

Na tržištima obveznica očekuju da će američka centralna banka iduće godine još dva puta podići ključne kamatne stope dok Fedove stručne službe predviđaju tri povećanja.

“Iako ne očekujemo da će Janet Yellet pretjerano modifikovati dosadašnji pomni izbor riječi, poreske  olakšice … (predsjednika Donalda Trumpa)… mogle bi nedvosmisleno utrti put daleko sigurnijim procjenama o potrebnoj brzini normalizacije politike”, tumači Neil Mellor iz BNY Mellona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *