EU i Japan formiraju najveću slobodnu trgovinsku zonu na svijetu

Japan i Evropska unija u petak su finalizovali pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini, izjavio je japanski premijer Šinzo Abe.

“Japan i EU će raditi zajedno na kreiranju ekonomskog bloka zasnovanog na propisima o slobodnoj i pravednoj trgovini”, izjavio je Abe novinarima posle telefonskog razgovora sa predsjednikom Evropske komisije Žanom-Klodom Junkerom, čime je potvrđen dogovor prethodno postignut na sastanku njihovih pregovarača u Briselu, prenosi japanska agencija Kjodo.

Dvije strane su sada dogovorile tekst sporazuma o ekonomskom partnerstvu koji će omogućiti fomiranje najveće otvorene ekonomske zone u svijetu. Ta zona će pokrivati područje na kom živi 600 miliona ljudi i koje čini čak 30 odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda, piše britanski list Fajnenšel tajms.

Sporazum će otvoriti evropsko tržište za japanske automobile i auto-dijelove, a japansko tržište za mlečne i poljoprivredne proizvode iz EU.

Očekuje se da će sporazum biti potpisan na leto iduće godine i da će stupiti na snagu 2019. godine, poručuju neimenovani izvori upoznati sa pregovorima.

Check Also

Koliko najveće svjetske kompanije zarađuju po sekundi

Jeste li se ikad zapitali koja kompanija zarađuje najviše novca na svijetu? Title max je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *