EU i Japan formiraju najveću slobodnu trgovinsku zonu na svijetu

Japan i Evropska unija u petak su finalizovali pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini, izjavio je japanski premijer Šinzo Abe.

“Japan i EU će raditi zajedno na kreiranju ekonomskog bloka zasnovanog na propisima o slobodnoj i pravednoj trgovini”, izjavio je Abe novinarima posle telefonskog razgovora sa predsjednikom Evropske komisije Žanom-Klodom Junkerom, čime je potvrđen dogovor prethodno postignut na sastanku njihovih pregovarača u Briselu, prenosi japanska agencija Kjodo.

Dvije strane su sada dogovorile tekst sporazuma o ekonomskom partnerstvu koji će omogućiti fomiranje najveće otvorene ekonomske zone u svijetu. Ta zona će pokrivati područje na kom živi 600 miliona ljudi i koje čini čak 30 odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda, piše britanski list Fajnenšel tajms.

Sporazum će otvoriti evropsko tržište za japanske automobile i auto-dijelove, a japansko tržište za mlečne i poljoprivredne proizvode iz EU.

Očekuje se da će sporazum biti potpisan na leto iduće godine i da će stupiti na snagu 2019. godine, poručuju neimenovani izvori upoznati sa pregovorima.

Check Also

U zemljama EU porezi duplo veći u odnosu na zemlje u razvoju

Prema istraživanju UHY-a, međunarodne računovodstvene i konsultantske mreže, evropske zemlje u prosjeku imaju poresko opterećenje od 43.3% …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *