Dijaspora najveći investitor u BiH

Dodajte komentar

Prema podacima Centralne banke BiH, vrijednost doznaka iz inostranstva raste iz godine u godinu. Novčane doznake iz dijaspore predstavljaju jedan od najvažnijih priliva novca i višestruko premašuju vrijednost stranih investicija koje pristižu u BiH.

Više od milijardu evra godišnje dijaspora šalje u BiH. Tokom prošle godine dijaspora je poslala na račune rodbini u BiH gotovo dvije milijarde dolara. Ona je i najveći investitor u BiH, s obzirom na to da su strane investicije u 2016. godini sa 536 miliona maraka – pet puta manje od novca dijaspore. Taj novac ključan je i za razvoj ekonomije BiH budući da čini više od 10 odsto njenog BDP-a.

Na osnovu ličnih pošiljki i penzija 2015. godine, iz dijaspore je stiglo 1, 6 milijardi dolara, dok je stranih ulaganja bilo svega 293 miliona. Za ekonomiste, dijaspora je rudnik zlata za BIH, a vlade nisu pronašle način kako da taj novac koji se uglavnom koristi za potrošnju, preusmjere u investicije.

Da je poslovna klima loša svjedoče i podaci o stranim ulaganjima. U 2015. Godini najviše investicija u BIH dolazilo je iz Hrvatske, Holandije i Italije. Prošle godine zabilježen je pad. Hrvatska je ostala najveći investitor, ali sa umanjenim ulaganjima.

Ekonomisti tvrde da će i dalje biti nastavljen trend rasta doznaka koje stižu iz inostranstva, jer je sve veći odliv stanovništva. Oko dva miliona građana je tokom rata otišlo iz BiH. Žive u 51 zemlji svijeta.

Od 1998. do prošle godine poslali su u matičnu zemlju oko 18 milijardi eura. To je BiH ekonomski spasilo da ne bude statistički mrtva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *