Piter Šif tvrdi da slijedi veća kriza od one iz 2008.

Dodajte komentar

Piter Šif bio je jedan od retkih ekonomista koji su tačno predvidjeli finansijsku krizu 2008. godine i koji predviđa da je na pomolu još jedna kriza – ona koja može da sruši berze i izbriše američki dolar.

“Predvidio sam mnogo toga što se dešavalo na berzama. Predvidio sam krizu, ali što je još važnije, predvidio sam šta će vlada da uradi kao rezultat te krize i kakve će to sve posljedice da ima. Pravi pad, koji sam opisao u svojoj najnovijoj knizi, tek stiže“, rekao je Šif.

Prema njegovim riječima, FED je naduvao gigantski balon, i kada on pukne, posljedice će biti bolne za privredu, mnogo gore od onih koje je donijela kriza 2008. godine.

“Mislim da je ovaj balon prevelik. Mislim da je to „majka svih mjehurića“, a kada pukne, nema tih sredstava kojima bi se FED poslužio i popunio tu rupu kako bi maskirao ove probleme. Ovaj put, krizu će osjetiti svi u svom novčaniku “, rekao je on.

Svi će biti na gubitku, dodaje.

„Oni koji su trgovali na berzi, tržištu obveznica i tržištu nekretnina. Dolar ide u zaborav, a kupovna moć će biti izbrisana”.

Šif kaže i da trenutni sistem po kome se vještački ograničava cijena plemenitih metala nije održiv.

„Mogu još neko vrijeme da nastave to da rade, i to će jednom prestati. U nekom trenutku će cijena zlata eksplodirati jer će postojati potreba za fizičkom kupovinom, i sva ta prodaja na papiru neće moći to da kamuflira“, rekao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *