Dolar ojačao drugu nedjelju, vjerovatno povećanje kamata Feda

Dodajte komentar

Dolar je na svjetskim valutnim tržištima prema korpi valuta ojačao i prošle nedjelje, druge zaredom, zahvaljujući očekivanjima da će poreska reforma navesti američku centralnu banku da ubrza tempo povećanja kamata.

Kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao je prošle nedjelje 1,2 posto, na 113,45 jena.

Američka je valuta ojačala i prema evropskoj, pa je cijena eura skliznula 1,0 posto, na 1,1770 dolara.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle je nedjelje porastao 1,1 posto, na 93,90 bodova.

Najveći nedjeljni dobitak dolara u posljednjih šest nedjelja ponajviše se zahvaljuje optimizmu ulagača vezanom za poresku reformu u SAD-u, koja bi trebala da donese najveće poreske izmjene u vodećoj svjetskoj ekonomiji od 1980.-ih godina.

Ulagači sada čekaju pregovore između Senata i Zastupničkog doma Kongresa, koji bi trebali da prevladaju razlike u stajalištima i postići dogovor o konačnoj verziji predloga poreznih izmjena do 22. decembra, krajnjeg roka kojeg su sami odredili.

U fokusu ulagača nardnih nekoliko nedjelja biće redovna sjednica čelnika Feda, a s obzirom na solidan rast ekonomije i jačanje inflacionih pritisaka, gotovo je sigurno, kažu analitičari, da će Fed po treći put ove godine povećati ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda.

U idućoj se godini, pak, očekuje da bi Fed, ubrza li se rast privrede i potrošačkih cijena, mogao kamate povećati u dva ili tri navrata.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *