Trampova odluka o Jerusalimu: Ludost ili konkretan biznis plan?

Dodajte komentar

Odluka američkog predsjednika da prizna Jerusalim kao prijestonicu Izraela, izazvala je nemire širom Zapadne obale i veliko nezadovoljstvo u čitavom muslimanskom svijetu. Može li američki predsjednik odlučiti nešto na svoju ruku tek tako i praktično destabilizovati region ili se ipak radi o dobro promišljenoj odluci iza koje se kriju vrlo konkretni interesi.

Donald Tramp je zvanično priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela, uprkos upozorenjima saveznika, ali i neprijatelja SAD. Praktično je čitava planeta u strahu da će najnoviji potez američke strane izazvati haos širom bliskoistočnog regiona.

I zaista nemiri su počeli širom Zapadne obale već juče, a protesti se šire po čitavom muslimanskom svijetu. Sukobi između Palestinaca i izraelskih snaga bezbjednosti eskalirali su duž čitave Zapadne obale. Veliki broj Palestinaca izlazi na ulice gradova u čitavoj oblasti, u Vitlejemu, Ramali, Hebronu, Kalkiliji.

Širom arapskog svijjeta počeli su protesti protiv odluke Donalda Trampa. U gradovima širom Iraka, Jordana, Tunisa, ali i Turske počele su demonstracije u znak podrške Palestincima.

Odluka Vašingtona djeluje suludo jer će imati direktne posljedice po američke odnose sa zemljama u regionu. SAD su sada sebi stvorile brojne neprijatelje kojih već ionako imaju u priličnoj mjeri.

Otvorenim svrstavanjem na stranu Izraela, američki predsjednik, diskreditovao je svoje pozicije u čitavom muslimanskom svijetu.

Međutim, ova odluka nove američke administracije nije nimalo politički naivna, a još manje je suluda i iza nje se zapravo kriju interesi velikog biznisa i vojne industrije iz SAD.

Tramp želi da nastavi sa pravljenjem kriznih žarišta širom svijeta. Takva područja i zemlje koje se osećaju ugrožene jedne od drugih postaju lak plijen, odnosno mušterije biznismena iz Bijele kuće koji itekako zna da napravi dobar posao. Nakon početne krize slijedi naoružavanje, a naravno, tu na scenu stupa američka vojna industrija.

Da se ne radi o pukim spekulacijama i teorijama zavjere svjedoče skorašnji događaji, takođe na Bliskom istoku. Kada je Tramp posjetio Saudijsku Arabiju dogovorena je prodaja američkog oružja vrijednog skoro 110 milijardi dolara tom kraljevstvu. Ubrzo, nakon toga, počela je katarska kriza u tom regionu. Ugroženi Katar ubrzo pristaje na “reket” i kupuje 36 američkih borbenih aviona u vrijednosti od 12 milijardi dolara.

Izvjesno je da Tramp sada, u Jerusalimu, otvara novo žarište i pronalazi nove mušterije koje će preko vojne industrije, jedne od najjačih privrednih grana u SAD, podići američku ekonomiju.

Podsjetimo, Jerusalim je jedna od ključnih tački razdora Palestinaca i Izraelaca. Obije strane žele ovu drevnu kolijevku religija i civilizacija za svoju prijestonicu. UN smatraju Istočni Jerusalim okupiranom palestinskom teritorijom i nadaju se da će grad jednog dana postati prijestonica obije države, Izraela i Palestine. Izrelci, međutim, odbijaju da prepuste kontrolu nad svetim gradom koji su preuzeli posle Šestodnevnog rata 1967. godine.

Izvor: SD

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *