Piratski web sajtovi poprilično zarađuju od reklama

Dodajte komentar

U izvještaju organizacije Trustworthy Accountability Group (TAG) ističe se kako vlasnici najposjećenijih Internet stranica putem kojih se distribuira ilegalan sadržaj, godišnje bilježe prihode od 111 miliona dolara od reklama.

Organizacija TAG djeluje kao koordinator u sprovođenju antipiratskog programa među samim oglašivačima, čiji je cilj da se postepeno ukine taj način finansiranja piratskih stranica. Za TAG istraživanje je sprovela kompanija Ernst i Young i to na uzorku od 672 različita sajta, za koje se smatralo da distribuiraju ilegalni sadržaj.

„Digitalni prihod od reklama povezanih sa ilegalnim sadržajem procjenjuje se na 111 miliona dolara prošle godine, većina prihoda je došla od oglašivača koji nisu glavni u svijetu piraterije“, izjavili su iz TAG-a.

Istraživanje spekuliše o prihodima koje su određene piratske stranice navodno izgubile zbog djelovanja antipiratskih organizacija, posebno TAG-a. Optimistično se spominje hipotetički iznos koji se kreće od 102 do 177 miliona dolara, koji vlasnici piratskih stranica gube godišnje. Dok TAG-ov trud bez sumnje doprinosi smanjenju zarade piratskih sajtova, ukidanjem reklama koje vode do tih sajtova, smanjuje se prihod i onemogućava distribuiranje ilegalnog materijala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *