Koliko novca vrijedite Facebooku i Googleu? Koliko imformacija o vama je dostupno na netu?

Dodajte komentar

Mnoge aplikacije i internet sajtovi dijele (prodaju) naše podatke trećim licima. To rade legalno. Jednostavno računaju na to da ćemo mi rijetko – ako upošte – da se igramo sa opcijama koje bi trebale da osiguraju našu privatnost.

Tu prednjači Facebook koji veoma često mijenja svoju polisu privatnosti. Kada polisu privatnosti promijeni često resetuje opcije koje smo prethodno podesili. No za njime ne zaostaje ni Google, a ni mnogi drugi sajtovi.

Ruku na srce to obično nisu podaci koji nas mogu lično identifikovati. Međutim, da li znate kako da uključite opciju da vaš Google + profil ne bude javno dostupan, koji sajtovi mogu da prate vašu aktivnost na internetu ili koje aplikacije na Facebook-u imaju uvid u vaš profil i pravo vaše podatke koriste po volji, odnosno koji su podaci vidljivi zbog vaših prijatelja koji ne obraćaju pažnju na privatnost svog profila?

Na scenu stupa simpatična i potpuno besplatna aplikacija za Chrome i Firefox browsere – PrivacyFix. Slogan kompanije je – “Vaša privatnost. Pojednostavljena” (Your privacy. Simplified.).

Slogan zaista dobro opisuje mogućnosti aplikacije, pogotovo imajući u vidu da aplikacija ne bilježi nikakve podatke, osim u slučaju da im ih dobrovoljno pošaljemo. Sve opcije kojima želimo da povećamo svoju privatnost na internetu moramo sami da promijenimo, a aplikacija će nas usmjeriti tačno na stranicu i dugme koje treba da pritisnemo kako bi veću privatnost i ostvarili.

Jim Brock, čovjek koji upravlja kompanijom, odlučio se za njeno osnivanje posle situacije u kojoj je član njegove bliže familije imao izuzetno negativno iskustvo sa online advertajzing reklamama i retargeting sitemom.

Instalacija i Podešavanja

Aplikacija se instalira brzo i jednostavno. Posetom na sajt privacyfix.com i klikom na opciju “run Privacyfix setup” za čas ćete moći da zabranite aplikacijama i internet sajtovima da skupljalju i prodaju podatke sakupljene vašom posjetom.

Opcije možete da podesite tako da vam advertajzeri više neće moći servirati retargeting reklame, niti ćete dobijati personalizovane reklame na sajtovima.

Podešavanje opcija na taj način nije nužno dobro. Loša strana takvih podešavanja je ta što ćete vidjeti reklame koje vas uopšte ne zanimaju. Takođe, možda želite da nagradite sajtove koje često posjećujete i dozvolite im da preko personalizovanih reklama više zarađuju vašom posjetom.

Sigurno je da bi internet marketarima bio mnogo teži posao kada bi svi prestali deliti podatke sa sajtovima koje posjećuju. Tada bi mnogo teže mogli ciljati na ljude sa interesovanjima vezanim za njihov proizvod ili uslugu.

Koliko na godišnjem nivou vrijedite kompanijama Facebook i Google?

Zanimljiv detalj koji možete saznati korišćenjem PrivacyFix aplikacije je i brojka koja govori koliko Facebook i Google zarađuju na našim online aktivnostima. Saznao sam da Facebook-u vrijedim tričavih 1.35$ godišnje, dok kompaniji Google vredim 592$ godišnje.

Izvor: igortomic.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *