Ekonomska moć najvećih američkih gradova u poređenju sa drugim zemljama (infografika)

Dodajte komentar
New York

Prevod i obrada: Bankar.me

“Kada Amerika kine, ostatak svijeta podrhtava.” Ovaj kliše se često navodi kako bi se objasnilo kako ekonomije širom svijeta reaguju na događaje u Sjedinjenim Državama. Kao što se može očekivati, kliše sadrži zrno istine, a dio objašnjenja ima veze sa relativnom veličinom američke ekonomije u poređenju sa ostatkom svijeta. U nastavku je mapa koja slikovito prikazuje ovu situaciju.

Podaci su uzeti od Biroa za ekonomsku analizu, a mapirane su veličine različitih ekonomija metropola (u milionima dolara). Što je veći krug, veći je ekonomski rezultat toga područja. Nakon toga su upoređivani ovi brojevi sa BDP-ima preuzetim iz Svjetske banke, tako što su postavljene zastavice država (kružno) pored najbliže američke metropole.

Uređivanje ova dva skupa podataka na istoj mapi pomaže da shvatimo kako i koliko je uporediva ogromna ekonomija SAD-a sa ostatkom svijeta. Ekonomska proizvodnja Njujorka je gotovo toliko značajna koliko i čitava zemlja Kanada. Kalifornija sama ima veće ekonomske aktivnosti nego sledeće cijele države pojedinačno: Turska, Finska, Nigerija i Grčka. Cijela argentinska ekonomija je kao jedan veći dio Čikaga. Očigledno je da američka ekonomija posjeduje izuzetnu snagu.

Ipak, važno je imati na umu ono što ovi brojevi predstavljaju, posebno iz razloga što BDP nije najbolje mjerilo za upoređivanje relativnog životnog standarda između zemalja.

Na primjer, Nigerija ima ekonomiju približno ekvivalentnu veličini San Franciska, ali je uglavnom koncentrisana na naftno bogatstvo i zagađena korupcijom. Prošle godine, Economist je procijenio da bi privreda Nigerije bila veća za 20 milijardi dolara da nema toliko korupcije. Svi se možemo složiti da je Finska, sa ekonomijom koja je od prilike kao pola ekonomije Nigerije, svakako udobnije mjesto za život.

U nastavku je deset najvećih ekonomija među metropolama u SAD-u, i nasuprot svake od njih, odgovarajuća država (sa BDP-om navedenim u milionima USD):

  1. New York-Newark-Jersey City, NY-NJ-PA – $1,426,027 vs. Canada – $1,529,760
  2. Los Angeles-Long Beach-Anaheim, CA – $884,836 vs. Turkey – $857,749
  3. Chicago-Naperville-Elgin, IL-IN-WI – $568,969 vs. Argentina – $545,866
  4. Dallas-Fort Worth-Arlington, TX – $471,278 vs. Poland – $469,509
  5. Washington-Arlington-Alexandria, DC-VA-MD-WV – $449,293 vs. Belgium – $466,366
  6. Houston-The Woodlands-Sugar Land, TX – $442,458 vs. Thailand – $406,840
  7. San Francisco-Oakland-Hayward, CA – $406,294 vs. Nigeria – $405,08
  8. Philadelphia-Camden-Wilmington, PA-NJ-DE-MD – $381,332 vs. Austria – $386,428
  9. Boston-Cambridge-Newton, MA-NH – $371,577 vs. Norway – $370,557
  10. Atlanta-Sandy Springs-Roswell, GA – $320,171 vs. Hong Kong SAR, China – $320,912

Prilično je intresantno razmišljati o tome kako se ekonomski rezultat cjelokupne zemlje može podudarati sa razultatom jedne metropole u SAD-u. Amerika i dalje ima najveću ekonomiju na svijetu (za sada). To je važno imati na umu dok slušamo vijesti o ekonomskom rastu u drugim zemljama –ipak, mnoge još uvijek imaju dug put da pređu da bi stale naspram veličine i snage ekonomija Sjedinjenih Američkih Država.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *