Sjeverna Koreja: Nije pitanje hoće li početi nuklearni rat, nego kada

Dodajte komentar

Vojne vježbe američkih i južnokorejskih snaga na granici sa Sjevernom Korejom te komentari američkih funkcionera za sjevernokorejske vlasti predstavljaju provociranje nuklearnog rata u regionu, a poručeno je da će SAD biti “spaljene vatrom do smrti”.

“Velike vježbe za nuklearni rat koje bez prestanka izvode SAD stvaraju osjetljivu situaciju na Korejskom poluostrvu, a nasilna retorika američkih političara uprkos okolnostima je dovelo do toga da je izbijanje nuklearnog rata činjenica. Više nije pitanje hoće li početi nuklearni rat, pitanje je samo kada će se to dogoditi”, izjavio je portparol sjevernokorejskog ministarstva spoljnih poslova, prenijela je novinska agencija KCNA.

SAD i regionalni saveznici obavljaju zajedničku vazdušnu vojnu pod nazivom Vigilant Ace, koja je počela u ponedjeljak. Koriste se američki vojni avioni B-1B, borbeni avioni F-22 Raptor, kao i avioni F-35 i F-16. SAD i Južna Koreja tvrde da su vježbe isključivo odbrambenog karaktera te da američki i južnokorejski piloti unapređuju svoje vještine.

Vazdušni napadi imaju nekoliko scenarija koji se odnose na uništavanje sjevernokorejskog naoružanja. U vježbi učestvuje oko 12.000 vojnika i 230 vojnih aviona, a trajaće do petka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *