Naslovne strane dnevnih novina za 7. decembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Veliko crno tržište igara na sreću

Rješenje problema nelegalnog priređivanja igara na sreću i maloljetničkog klađenja jeste da sve inspekcijske službe i policija dobiju nadležnost, ali i obavezu da aktivno sprovode postojeće zakone Zakon o igrama na sreću, Zakon o nelegalnom poslovanju i Krivični zakonik, kazala je u intervjuu Vijestima generalni sekretar Udruženja priređivača igara na sreću Montenegro Bet Tatjana Šćepanović.

Velike rokade u Poreskoj upravi

Za vršioca dužnosti pomoćnika direktora Poreske uprave (PU) u najvažnijem Sektoru za obradu poreskih prijava i uplata, za narednih šest mjeseci, imenovan je Danilo Jovanović, a poreska inspektorka iz dosadašnjeg Odsjeka za velike poreske obveznike (VPO), Gordana Pejović, određena je za vršioca dužnosti u novoformiranom Sektoru za velike poreske obveznike, saznaju “Vijesti” u PU.

MMF pomaže u sanaciji duga

Međunarodni monetarni fond (MMF) će raditi sa timom Ministarstva finansija na planu iznalaženja načina za efikasnije upravljanje javnim dugom, kako bi se smanjili rizici zaduživanja i unaprijedila reputacija Crne Gore na međunarodnom finansijskom tržištu.

Dnevne novine

AKO SE PONIŠTI PORAVNANJE, UNIPROM ĆE IZAĆI IZ KAP-A

Ukoliko dođe do poništenja sudskog poravnanja koje smo zaključili sa stečajnom upravom Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) u vezi sa zemljištem kod Gintaša, Uniprom će tužbom tražiti raskid ugovora o kupovini fabrike i povraćaj kupoprodajne cijene, kazao je Dnevnim novinama vlasnik Uniproma Veselin Pejović.

Država da Posveti pažnju javnom dugu

Crna Gora je odlučnim sprovođenjem mjera fiskalne konsolidacije i ostvarenim ekonomskim rastom postigla dobre rezultate na planu unapređenja stanja javnih finansija, ali se posebna pažnja mora posvetiti javnom dugu, ocijenili su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Danas potpisivanje ugovora

Predstavnici Ministarstva finansija i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisaće danas ugovor o kreditu za realizaciju projekta rekonstrukcije magistralnih puteva u Crnoj Gori, u iznosu od 40 miliona eura.

Dan

S Novom godinom stižu i poskupljenja

Iako se Novoj godini raduje veliki broj građana, zbog većih troškova koji nas čekaju od 1. januara, koje će prouzrokovati povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) i rast cijene struje, biće mnogo manje razloga za radost i optimizam u 2018. godini. Povećanje PDV-a sa 19 na 21 odsto i poskupljenje cijene struje za minimum 3,6 odsto, dovešće do opšteg rasta cijena roba i usluga, odnosno osnovnih namirnica.

Nije lako poslovati u Podgorici

Započinjanje i održavanje biznisa u Podgorici nije lako zbog velike konkurencije, ocijenila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić i dodala da je Vladi važno da predstavi vidove podrške i za privrednike iz glavnog grada. Ona je juče u Podgorici na centralnom događaju Biznis karavana kazala da se, kada je riječ o unapređenju privrede, fokus često stavlja na sjeverne i manje razvijene opštine, a da se, ponekad neopravdano, zapostavlja glavni grad.

Strategije čista propaganda

Vlada je u pravu kada tvrdi da se moje procjene razlikuju od njenih projekcija u predlozima budžeta i fiskalne strategije ali, kao što je poznato, to je zato što se takvi dokumenti nikad ne ostvaruju i služe samo u propagandne svrhe, istakao je član predsjedništva URA i ekonomski analitičar Dejan Mijović i tako nastavio polemiku sa izvršnom vlašću.

Pobjeda

Georgieva: Crna Gora pokazala zavidnu finansijsku stabilnost

Crna Gora je pokazala zavidnu finansijsku stabilnost, ocijenila je glavna izvršna direktorica Svjetske banke Kristalina Georgieva sa kojom se u Sofiji sastao crnogorski predsjednik Filip Vujanović. Ona je kazala da će Crna Gora uz podršku te institucije nastaviti uspješnu konsolidaciju svojih finansija.

Javni dug mora biti pod lupom

Crna Gora u narednom periodu mora posebnu pažnju posvetiti javnom dugu, kazali su juče predstavnici MMF-a na sastanku sa guvernerom dr Radojem Zugićem. Guverner se juče sastao sa članovima tehničke misije MMF-a, koji borave u Crnoj Gori, zbog pružanja podrške Ministarstvu na planu izrade strategije upravljanja javnim dugom. Oni su ocijenili da je Crna Gora odlučnim sprovođenjem mjera fiskalne konsolidacije i ostvarenim ekonomskim rastom postigla dobre rezultate na planu unapređenja stanja javnih finansija.

Ništa od češljanja beneficija dok ekonomija više ne ojača

Listu zanimanja za prijevremeno penzionisanje treba detaljno prečešljati, ograničiti broj takvih penzionera, ali ne možemo očekivati velike efekte od rezova ako ekonomija ne bude snažno rasla, a finansijska disciplina jačala, smatraju ekonomski analitičari, privrednici i sindikalci, komentarišući za Pobjedu preporuke Svjetske banke za reformu ove oblasti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *