150 miliona dolara za Zapadni Balkan

Dodajte komentar

Svjeska banka danas je najavila da će zemljama Zapadnog Balkana dati 150 miliona dolara za unaprjeđenje efikasnosti glavnih saobraćajnih koridora i za širenje trgovinskih veza.

Cilj Svjetske banke je da se pojednostavi procedura na graničnim prelazima, poboljša efikasnost logističkih usluga i primijeni savremena „pametna tehnologija“ da bi se unapredio špediterski i putnički saobraćaj i da bi roba brže stigla do kupaca.

„Koristi za gradane zemalja Zapadnog Balkana biće jedna milijarde dolara godišnje“, istakla je glavni izvršni direktor Svjetske banke Kristalina Georgijeva.

Georgijeva je, kako je saopštila Svjetska banka, u Sofiji govorila na konferenciji o jačoj regionalnoj integraciji na Balkanu, čiji je domaćin bugarski premijer Bojko Borisov.

Zemlje Zapadnog Balkana, po ocjeni Svjetske banke, već su ostvarile snažan rast i smanjenje siromaštva.

„Iako lideri zapadnog Balkana ostvaruju značajan napredak, analize Svjetske banke pokazuju da po trenutnim stopama rasta, trebaće još šest decenija da nivo prihoda na zapadnom Balkanu dostigne nivo EU. Medjutim, uz adekvatne reforme i makroekonomsku stabilnost, prosečne godišnje stope rasta mogle bi da dostignu pet procenata a nivo prihoda EU mogao bi da bude dostignut za samo dvije decenije“, smatra Svetska banka.

 

Izvor: Beta

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *