Čista dobit slovenačkih banaka 343 miliona eura

Dodajte komentar

Bankarski sektor u Sloveniji u prvih je devet mjeseci ove godine imao 343 miliona eura čiste dobiti, što je 18 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuju podaci slovenačke centralne banke.

Dobit prije oporezivanja povećana je za 10,4 posto, na 368,5 miliona eura, što je uglavnom posljedica daljeg smanjenja rezervacija.

Bruto prihod svih banaka iznosio je 823,2 miliona eura, što jer 4,6 posto manje nego lani, dok je njihov ukupi bilans ostao na istom nivou i iznosi 37,3 milijarde eura.

Kreditna aktivnost je u porastu, što se osjetilo u porastu potrošačkih kredita na godišnjem nivou za 13,6 posto, dok je stambeno kreditiranje poraslo za pet posto, navodi se u izvještaju Banke Slovenije, objavljenom u utorak.

Najveća slovenačka banka, Nova Ljubljanska banke (NLB), koja je u 100-postotnom vlasništvu države, u prvih je devet mjeseci ove godine imala 184 miliona čiste dobiti na nivou grupe, s podružnicama u BiH, Srbiji, Makedoniji, na Kosovu i u Crnoj Gori. Banku očekuje privatizacija, o čemu bi do kraja ove godine trebalo doći do sporazuma između slovenačke  vlade i Evropske komisije. Slovenija je 2013. godine prihvatila obvezu privatizacije NLB-a, nakon što je dobila odobrenja da banku sanira budžetskim sredstvima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *