Bitcoin premašio 12.000 dolara

Dodajte komentar

Kriptovaluta bitcoin i dalje “puca od snage”, njegova vrijednost je premašila 12.000 dolara, a tržišna kapitalizacija iznosi 200 milijardi dolara. Stephen Roach sa Yale Univerziteta i bivši glavni ekonomista u banci Morgan Stanley, rekao je da je riječ o opasno špekulativnom balonu.

“Nikad u životu nisam vidio graf sa takvom krivuljom divljeg rasta”, kazao je Roach podsjećajući da je bitcoin samo u ovoj godini dobio na vrijednosti više od hiljadu posto.

Za rast u proteklih nekoliko sedmica, kada je bitcoin glatko srušio granicu od 10 hiljada dolara, zasluge ima teriminska berza CME u Chicagu, koja će od 10. decembra ponuditi fjučerse bitcoina pod oznakom CN XBT. Ovo će obuhvatiti i veće institucionalne investitore, tako da će o vrijednosti bitcoina više odlučivati berza CME nego mjenjačnice.

Na berzi fjučersa CME moguće je kladiti se na pad bitcoina, što je vrlo rizično, ali idealno za sve kritičare kao što su Stephen Roach ili legendarni investitor Jack Bogle, koji kaže da bitcoin treba izbjegavati poput kuge.

“Shortovanje bitcoina” svim skepticima bi, ako bi ova kriptovaluta oštro pala, donio vrtoglavu dobit. Osim toga, uvođenje tržišta fjučersa donijeće manju volatilnost”, kaže Norbert Mešanović, broker u slovenačkoj Iliriki za RTV Slovenije.

“Uvođenje prodaje na kratko (short) moglo bi u budućnosti dovesti do manjih dnevnih kretanja”. 
U međuvremenu, svi se pitaju gdje je naredna psihološka granicu za bitcoin, da li je to 15.000, 20.000 ili čak 50.000 dolara. Da li je to zaista najveći balon do sada, vrijeme će pokazati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *