Novi rekord Dow Jonesa

Dodajte komentar
Wall Street

Dow Jones indeks u ponedeljak dostigao je novu rekordnu vrijednost zahvaljujući rastu cijena akcija u bankarskom i trgovačkom sektoru, dok su S&P 500 i Nasdaq pali zbog pritiska na tehnološki sektor.

Dow Jones ojačao je 0,24 posto, na 24.290 poena, dok je S&P 500 skliznuo 0,11 posto, na 2.639 poena, a Nasdaq indeks 1,05 posto, na 6.775 poena. Nova najviša vrijednost Dow Jonesa postignuta je snažnim rastom cijena akcija u bankarskom sektoru, pri čemu su akcije Bank of America, JPMorgan Chasea, Wells Farga i Citigroupe skočile više od 2 posto a na osnovu odluke Senata u subotu rano ujutro o prihvatanju predloga poreznog zakona.

Među najvećim dobitnicima bio je i trgovački sektor, koji bi takođe trebalo da profitira od poreske reforme i povećanja potrošnje građana.

Cijene akcija kompanija u tehnološkom sektoru su zabilježile oštar pad. Akcije Microsofta pale su za 3,7 posto, a Nvidie i PayPal Holdingsa više od 5,5 posto.

Iako je tehnološki sektor od početka godine porastao za otprilike 34 posto, od kraja novembra izgubio je više od 3 posto jer se ulagači preusmjeravaju u druge sektore koji bi mogli imati najviše koristi od smanjenja poreza.

Na evropskim berzama cijene akcija juče bilježe rast. Frankfurtski DAX porastao 1,53 posto, na 13.058 poena, Londonski FTSE indeks ojačao je 0,53 posto, na 7.338 poena, a pariški CAC 1,36 posto, na 5.389 poena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *