Hiljadu plus: I građani prodavci stanova, u ponudi starogradnja, manje kamate…

Oko 400 porodičnih domaćinstava riješiće stambeno pitanje kroz treću fazu Projekta 1000+, za koji će Vlada u saradnji sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope CEB, zaključiti kredit u iznosu od 10 miliona eura. U ponudi će biti i stanovi u starogradnji.

Zakonom o budžetu za ovu godinu, predviđeno je kreditno zaduženje u iznosu od 10 miliona eura za njegovu realizaciju.

Riječ je o trećoj fazi projekta, čija realizacija će početi naredne godine, ukupne vrijednosti 20 miliona eura.

U pregovorima sa građevinskim kompanijama Ministarstvo održivog razvoja i turizma će, kako su kazali u ovom resoru, insistirati na nižim cijenama kvadrature stanova, a od banaka će tražiti dodatno snižavanje kamatne stope za dugoročne hipotekarne stambene kredite i pojednostavljene procedure odobravanja kredita.

Novitet u trećoj fazi projekta biće i ponuda stanova u starogradnji koji moraju zadovoljiti kriterijume energetske efikasnosti i čija ponuda će doprinijeti konkurentnosti cijena.

Građani koji budu zainteresovani da prodaju stan u okviru Projekta 1000+, mogu se prijaviti kada bude raspisan Javni poziv.

“Početkom naredne godine će biti objavljeni Javni pozivi za banke, građevinske kompanije i fizička lica kao ponuđače stanova, kao i Javni poziv za građane”, ističu u Ministarstvu.

U ovom projektu mogu učestvovati sva porodična domaćinstva čiji članovi nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove.

U okviru ciljnih grupa, u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju, porodična domaćinstva koja imaju prioritet su samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici.

Projekat Hiljadu plus doprinio je dinamičnijim aktivnostima građevinskog sektora, koji je u prethodnih nekoliko godina stagnirao zbog efekata globalne ekonomsko- finansijske krize.

U prethodonom periodu, 16 građevinskih kompanija, sa 753 stambene jedinica u osam crnogorskih opština, u zavisnosti od ponude, imalo je priliku da prodaju od nekoliko do više stotina stanova za relativno kratak period od godinu.

Ponuda stanova na teritoriji Crne Gore kretala se od 550 eura po metru kvadratnom na sjeveru do 1,2 hiljade eura u Podgorici, odnosno u naselju City kvart.

U drugim djelovima Podgorice, cijena stana je bila od 900 do hiljadu eura po metru kvadratnom.

Na početku realizacije druge faze projekta, krajem 2015. godine, kamatne stope na hipotekarne stambene kredite iznosile su od šest do osam odsto. Nakon šest mjeseci realizacije projekta varijabilne kamatne stope komercijalnih banka su snižene na 3,99 odsto, a fiksne na oko pet odsto.

Izvor: CdM

Check Also

Cijene nafte u padu

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima zbog naznaka slabljenja potražnje, dok se …

2 KOMENTARI

  1. Da li ovaj projekat uključuje i Budvu?

  2. Aleksandar Božović

    Đe prijaviti stan za prodaju svi pišete o tome a nigdje nema gdje to prijaviti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *