Ekonomski rast biće minimum četiri odsto

Dodajte komentar

Realan rast crnogorske ekonomije u ovoj godini biće znatno veći od planiranog i ne manji od četiri odsto, što je skoro dva puta više od prosjeka u državama EU i oko 1,5 procentnih poena više od očekivanog rasta u regionu zapadnog Balkana, saopštio je premijer Duško Marković.

Ovakav rast, kako je pojasnio, zasnovan je na snažnoj investicionoj aktivnosti i povećanju lične potrošnje i izvoza, kao i dobrim rezultatima turističke sezone. Najavljeni rast, naglasio je Marković, znatno je veći od prvobitnih projekcija koje su iznosile 2,7 odsto.

“Takav snažan rast donio je i nova zapošljavanja, rast u odnosu na prošlu godinu i ohrabrujuću činjenicu da se polovina od 5.500 novih radnih mjesta odnosi na realni sektor, kao i rast prosječne neto zarade, koja je u oktobru iznosila 511 eura, što je najviše u regionu”, kazao je Marković, na konferenciji povodom prve godišnjice rada Vlade.

NEMA PRODAJE AERODROMA

Prema njegovim riječima, Vlada koju predvodi je “bila prinuđena da već u prvom mjesecu rada donese mjere sanacije budžetskog deficita i javnog duga”.

“Fiskalna konsolidacija osmišljena je tako da se ne naruši poslovni ambijent, da se zadrži atraktivnost Crne Gore kao investicione destinacije, a da se istovremeno zaštiti standard socijalno najranjivijih kategorija stanovništva”, pojasnio je Marković, navodeći da će deficit budžeta za ovu godinu u odnosu na BDP biti manji 2,3 procentna poena nego što je to planirano.

Na pitanje novinara kakvi su dalji planovi Vlade kada je riječ o valorizaciji i perspektivi Aerodroma Crne Gore, Marković je istakao je da pažljivo razmatraju opcije valorizacije.

“Ono što je sasvim izvjesno niti smo pomenuli, niti smo razmišljali, niti će biti prodaje aerodroma, nego njihove valorizacije”, istakao je premijer, dodavši da već postoje ozbiljna interesovanja.

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da je u cilju jačanja prihodne strane nastavljeno sprovođenje aktivnosti usmjerenih na smanjenje sive ekonomije i efikasniju naplatu poreskih potraživanja.

“Mjere fiskalne konsolidacije doprinijele su smanjenju tekuće potrošnje u odnosu na plan i budžetskog deficita koji je u prvih deset mjeseci iznosio 120,6 miliona eura ili 2,9 odsto BDP-a”, naveo je Radunović, dodajući da će prema procjeni resora kojim rukovodi, naplata budžetskih prihoda u ovoj godini biti veća od planirane za 30,4 miliona eura, odnosno 95 miliona u odnosu na prošlogodišnju.

Prva godina mandata 41. Vlade Crne Gore je, prema ocjeni ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića, bila veoma intenzivna kada je riječ o saobraćaju.

“Kada je riječ o izgradnji autoputa, odnosno prioritetne dionice Bar-Boljari, od ukupno 19 dozvola u ovoj godini izdato je 12, a još dvije se očekuju ovih dana. Od 16 tunela radovi se izvode na njih 15, a od 35 kilometara tunela iskopano je oko 63 odsto”, naveo je Nurković.

On u petak nije mogao da saopšti koliko će koštati da se autoput Bar-Boljari priključi na struju, a to će se, kako je kazao, znati kada bude urađena projektna dokumentacija.

OD TURiZMA 900 MiLIONA

Za devet mjeseci ove godine je od turizma prihodovano više od 900 miliona eura, više nego u cijeloj prošloj. Istovremeno, u Crnu Goru je došlo pola miliona turista ili 40 odsto više nego rekordne 1987. godine.

“Povećanje broja turista i prihoda od turizma rezultat je bolje avio-dostupnosti Crne Gore”, rekao je ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović saopštio je da ostvareni rezultati daju za pravo izvršnoj vlasti da bude optimistična i ambiciozna u planovima za narednu godinu.

“I ne samo za narednu” poručio je Simović.

On je kazao da je u ovoj godini Agrobudžet uvećan 40 odsto, te da je u ruralni razvoj uloženo je oko 15 miliona eura.

Zaštićeni interesi države

Na pitanje da li je italijanska kompanija A2A obavijestila Vladu da je u završnoj fazi pregovora sa jednom američkom kompanijom oko prodaje akcija u Elektroprivredi (EPCG), premijer je odgovorio da je aktivirana put opcija.

Nas u narednoj godini očekuje obaveza po tom osnovu. Nastavljamo da sa A2A, u duhu dobre saradnje, razriješimo pitanje vlasničkih odnosa u EPCG i vjerujem da ćemo to u narednoj godini dovesti do kraja i da će to biti korisno i za EPCG i za nas energetski sektor i ekonomiju”, poručio je Marković, ističući da je država u potpunosti obezbijedila svoje interese.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić rekla je da od A2A do sad nijesu dobili nijednu informaciju o tome ko se interesuje i sa kim razgovaraju.

Ocijenite jesmo li pogriješili sa MA

Govoreći o nacionalnom avio-prevozniku Montenegro Airlinesu (MA) ministar saobraćaja Osman Nurković istakao je da je, svjesna značaja kompanije, Vlada odlučila da joj pomogne da nastavi rad.

“Da li smo pogriješili, ocijenite vi”, rekao je Nurković.

On je precizirao da je MA u 11 mjeseci prevezao oko 533.000 putnika i ostvario 55,6 miliona eura prihoda, kao i da je doprinos ove kompanije crnogorskoj privredi oko 117 miliona eura.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *