Umjesto prodaje balkanskih filijala NLB banka dobija administratora

Dodajte komentar

Ni četvrti sastanak ministarke finansija Slovenije Mateje Vraničar Erman i evropske komesarke za konkurenciju Margrethe Vestager nije donio konačno rješenje za Novu ljubljansku banku (NLB).

Ministarka je došla u Brisel sa predlogom da se umjesto prodaje podružnica NLB-a na Balkanu, imenuje administrator za upravljanje koji bi upravljao državnim udjelom u NLB-u.

“Pokazalo se da se to ne može biti ispoštovano kao nezavisna mjera, ali se može uzeti u obzir u vezi sa uspostavljanjem novog roka za privatizaciju NLB-a”, objasnila je Vraničar-Ermanova nakon sastanka.

Prema majskom sporazumu između Cerarove vlade i Evropske komisije, država bi trebalo da proda najmanje 50% NLB do kraja godine, a do kraja sljedeće godine preostalih 25% minus jedna dionica. U suprotnom, Evropska komisija bi mogla prodati NLB-ove balkanske podružnice.

Međutim, Vladi Slovenije prodaja najveće državne banke prije parlamentarnih izbora u junu sljedeće godine nije poželjna, piše ljubljanski Dnevnik. Takođe želi da izbjegne prodaju zavisnih banaka na Balkanu. Jedan od razloga za odlaganje privatizacije NLB-a je niža vrijednost banke zbog mogućih potraživanja hrvatskih štediša. Ona insistira da se prodajom u budžet vrati ulog koji su poreski obveznici uložili u sanaciju NLB-a.

Ministarka Vraničar Erman je objasnila da će administratora imenovati vlada nakon međunarodnog javnog poziva do 31. marta 2018., nakon prethodne potvrde od Evropske komisije, a regulator, odnosno Evropska centralna banka, takođe će biti obaviješten o tome.

“Ono što mi je na današnjem sastanku važno je da smo odredili način na koji možemo postići kompromis prihvatljiv za obje strane, a mi ćemo intenzivirati naše napore da to učinimo”, naglasila je ministrica.

Međutim, i nakon ovog sastanka, Evropska komisija je ponovila važnost poštovanja obaveze prodaje. “Djelimična prodaja državnog udjela u NLB-u je važna posvećenost osiguranju dugoročne održivosti banke, na osnovu koje je komisija 2013. godine odobrila značajnu državnu pomoć NLB-u”, ponovili su u saopšenju.

Ponovo navode da su na zahtjev Slovenije u maju ove godine već odobrili prodaju banke u dva koraka, da su članovi Unije odgovorni za poštovanje svojih obaveza i da komisija i slovenačke vlasti ostaju u kontaktu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *