Od legalizacije divljih objekata najmanje 40 miliona

Dodajte komentar

Od legalizacije divljih objekata u narednoj godini Vlada očekuje najmanje 40 miliona eura, najavio je juče ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

On je to saopštio na sjednici skupštinskog odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, na kojoj su poslanici razmotrili i podržali Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2018. godinu, u dijelu koji se odnosi na ministarstva održivog razvoja i turizma i poljoprivrede i ruralnog razvoja. Prema riječima Radulovića, naplatom taksi za legalizaciju objekata se mogu ozbiljno napuniti kase lokalnih uprava, a posebno Ulcinja, Bara i Podgorice.

“Svi pravilnici su napravljeni. Sve što treba je da lokalne uprave motivišu svoje građane da prijave to što je nelegalno napravljeno. Trebalo bi da su do sada pročitali do kraja zakon i shvatili da će im napraviti mnogo veću uslugu ukoliko ih ubijede da to prijave”, kazao je Radulović, dodajući da će krenuti u prvi set rušenja već do kraja ove godine.

On je objasnio i da će građani koji ne legalizuju divlje objekte plaćati taksu koja će im “pojesti” osnovni objekat.

“Doživjeće pljenidbu zbog ogromne takse na nelegalni objekat, ukoliko ga sami ne uklone”, istakao je Radulović.

 Ortofoto snimak, kako je rekao, nije još završen, ali on nema uticaja na početak naplate, te opštine imaju potpuno odriješene ruke da krenu u legalizaciju.

“Potez do iznad Kolašina je završen, a i cijeli Nikšić je pokriven. Imali smo problem sa jednom od granica, oko preleta, kao i sa vremenom na sjeveru. Snimanje može da se odvija samo u određenim terminima, a od oktobra do marta ne može uopšte da se snima. Kolege iz Ministartva poljoprivrede imaju ortofoto snimak koji je 2D, a najkritičniji dio Crne Gore je već snimljen”, kazao je Radulović.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Đuro Žugić naveo je da je u narednoj godini iz budžeta biti opredijeljeno 443.000 eura za oblast ribarstva, te da će se raditi na njenom daljem jačanju. A.N.

Saslušanje zbog Bojane

Na sjednici Odbora je bilo riječi i o regulisanju toka rijeke Bojane, a poslanici su dogovorili održavanje konsultativnog saslušanja povodom dugoročnog rješavanja tog problema. Na sjednicu će biti pozvani predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva saobraćaja, Ministarstva turizma i održivog razvoja, kao i predstavnici opštine Ulcinj i Morskog dobra. Poslanik Genci Nimanbegu kazao je da se problem ne rješava time što će se kopati na ušću Bojane.

“Obaveza je napraviti studiju o plovnosti Bojane, nadam se da će ova priča doprinijeti da nadzorna ministarstava krenu u rješavanje ovog problema”, kazao je Nimanbegu.

40 hiljada nelegalno sagrađenih objekata registrovano je u Crnoj Gori, dok prema nezvaničnim saznanjima taj broj dostiže i do 100.000.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *