Uspješna balkanska priča: Tin Kadoić iz Hrvatske direktor u gigantu Airbnb

Dodajte komentar

Teza prema kojoj stručnjaci sa prostora Zapadnog Balkana mogu biti uspješni na globalnom nivou još jednom je potvrđena kroz primjer hrvatskog dizajnera Tina Kadoića koji je postao direktor dizajna iskustva (Experience Design) u Airbnbu, objavila je Netokracija.

Balkanska ili kako ja volim da kažem domaća startap scena raste iz dana u dan, a IT industrije poput srpske bilježe istorijske rekorde kada je riječ o izvozu proizvoda i usluga, slovenački bračni par Login je “pričajućeg Toma” prodao za skoro milijardu dolara, BiH, Crna Gora i Makedonija nisu još na tom nivou, ali i tamo se prave pomaci uglavnom zahvaljujući startap zajednicama.

Dakle, moglo bi se reći da uspjeh koji je ostvario gospodin Kadoić nije više jedina opcija za stručnjake sa naših prostora da valorizuju talenat, rad i iskustvo jer se stvari ukupno pomjeraju nabolje, ali zasigurno ostaje jedan od mogućih top scenarija za razvoj karijere.

No da se vratimo na vijest o postavljenju. On će na novoj poziciji sa svojim timom, kako se navodi, razvijati korisnički interfejs i korisničko iskustvo najveće svjetske platforme za iznajmljivanje smještaja, a kroz platformu Trips i “turističko” iskustvo, sa više od 150 miliona korisnika i tri miliona smještajnih jedinica širom svijeta.

“Kako se u sljedećih nekoliko godina očekuje Airbnbov izlazak na američku burzu, Kadoićev rad bit će time značajniji te uticati na buduću vrijednost jedne od najuspješnijih tehnoloških kompanija novijeg doba. Trenutni fokus tima čiji član, a koji čine i experience dizajneri, sadržajni stratezi i istraživači, jest uspjeh Airbnbove zajednice”, navodi hrvatski portal.

Od inženjera do copywritera, od stratega do product managera; iznimno cijenim što sam surađivao s lepezom kreativnih individualaca koji su mi omogućili da uz njih svakodnevno učim i rastem – Tin Kadoić

Hrvatski stručnjak na izuzetno odgovornu poziciju u Airbnbu dolazi s godinama iskustva. Najznačajnije stavke u Kadoićevoj biografiji su vođenje digitalne agencije Brlog, nekadašnjeg člana grupacije Bruketa&Žinić OM te pozicija izvršnog kreativnog direktora zagrebačke agencije Five.

Autor: Mirsad Hadžalić, Startapovanje.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *