Novi šef: Bez radikalnih promjena politike Federalnih rezervi

Dodajte komentar

Iako je nekad zastupao znatno oprezniji stav kada je monetarna politika u pitanju, kandidat za novog čelnika američkih Federalnih rezervi Jerome Jay Powell u utorak se približio u stavovima sadašnjoj predsjednici američke centralne banke Janet Yellen.

Powell je u utorak izašao pred senatski Odbor za banke kako bi pojasnio kako će izgledati politika Feda pod njegovom palicom.

Odlučni odgovor Feda
Kako se dalo vidjeti iz naglasaka njegovog govora objavljenih u ponedjeljak kasno naveče, Powell je istakao da će brinuti o podršci “kontinuiranom napretku ekonomije prema punom oporavku” uz istovremenu obranu nezavisnosti Feda te održavanja pune zaposlenosti i stabilnosti cijena. “Očekujem da će kamatne stope u budućnosti i dalje rasti dok će se bilans Feda postepeno smanjivati”, kazao je Powell. Međutim, izabranik predsjednika Donalda Trumpa za nasljednika Janet Yellen istakao je kako budućnost ipak nosi neizvjesnosti. Stoga je kazao kako su FED-u potrebni kapaciteti kako bi “odlučno odgovorio i s primjerenom snagom” na nove prijetnje po ekonomiju.

Nekad mnogo oprezniji
Reuters podsjeća kako je Powell u prošlosti bio mnogo oprezniji kada se govorilo o rizicima koji proizlaze iz ekspanzivne monetarne politike. Funkcioner Feda postao je 2012., a već u prvim mjesecima svog mandata bio je u grupi funkcionera koji su tražili od tadašnjeg predsjednika Bena Bernankea detaljnija javna pojašnjenja kada će centralna banka započeti sa smanjivanjem programa otkupa obveznica. Sve u svemu, analitičari se slažu da je kandidat za novog predsjednika Feda poslao poruku kontinuiteta i stabilnosti umjesto radikalne promjeni Fedove politike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *