Uberu zabranjen rad i u Izraelu

Dodajte komentar

Prema pisanju izraelskih portala Haaretz i The Jerusalem Post, Uberu je od sad u toj zemlji zabranjen rad. Sudija u Tel Avivu danas je presudio da Uber nema odgovarajuća osiguranja za pružanje svojih usluga u Izraelu. Uberova zabrana stupa na snagu sutra u 10 ujutro, prema pisanju Haaretza. Izraelsko ministarstvo saobraćaja je tužilo Uber zbog kršenja zakona, budući da nemaju dozvolu za naplatu vožnje putnicima.

Izraelski zakoni ne dozvoljavaju vozačima da naplaćuju vožnju ukoliko ne posjeduju dozvolu za vršenje taksi usluga. Zanimljivo je što tamošnje ministarstvo saobraćaja tvrdi da zakon ne krše samo Uberovi vozači, već i njihovi putnici. U Izraelu desetine hiljada putnika koriste Uber, kaže direktor Ubera u Izraelu Yoni Greifman, koje ministarstvo, uz šest Uberovih vozača, direktno optužuje za kršenje zakona, odnosno ilegalno uzimanje novca.

Uberovi problemi u Evropi

Uber trenutno takođe ima problema u drugim gradovima i državama. Hrvatski taksisti najavili su kako će zbog Ubera tužiti državu. U Norveškoj je Uber ugasio svoju UberPop uslugu, a u Londonu se trenutno pokušavaju izboriti za vraćanje dozvole za rad, koju su izgubili krajem septembra ove godine. Par dana nakon toga, pokrenuli su javnu peticiju za vraćanje licence, što baš i nije obradovalo londonskog gradonačelnika Sadiq Khana.

Londonu je problematično što Uberu nedostaje poslovne odgovornosti, odnosno što tolerišu loše ponašanje svojih vozača, a pritom im ne nude odgovarajuće zdravstveno osiguranje. Nakon problema u Londonu, Uberovi šefovi ovaj mjesec putuju po svijetu i pokušavaju da uvjere vlasti da se drže njihopvih zakona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *