Terapeutske sprave za zavisnike od pametnih telefona

Dodajte komentar

Dizajner Klemens Schillinger kreirao je set terapeutskih objekata koji podsjećaju na pametne telefone, a da bi pomogao korisnicima koji su zavisni od ovih uređaja, te im olakšao vrijeme provedeno bez telefona.

Serija od pet proizvoda pod imenom Substitute Phones uz pomoć kuglica od kamena podražava pokrete koji se najčešće prave prilikom korišćenja pametnih telefona, te tako pomaže korisnicima da lakše podnesu odsustvo uređaja, a tako što omogućava pravljenje fizičkih pokreta koji podsjećaju na one koji se čine tokom korišćenja uređaja.

Schillinger se nada da će na ovaj način bar djelimično stati na put neumjerenom korišćenju pametnih telefona, budući da korisnici sve češće preko displeja ovog uređaja bježe na društvene mreže, te online svjetove, što ih sprječava da se bave svakodnevnim aktivnostima, te da na vrijeme završe svoje obaveze.

Kao inspiracija za ove terapeutske sprave poslužila je anegdota iz života italijanskog pisca Umberta Eka, koji je, dok je pokušavao da prestane sa upotrebom duvana, umjesto lule koristio drveni štapić. Dizajner „lažnog“ pametnog telefona kaže da se ovdje radi o istoj stvari, samo što fizička stimulacija ne zamjenjuje nikotin, već stvara utisak povezanosti sa ostatkom svijeta, koji korisnici uglavnom dobijaju korišćenjem pametnih telefona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *